Zakon o nacionalnoj bezbednosti Južne Koreje blokira pristup veb stranicama i medijima vlade Severne Koreje

Južnokorejski medijski regulator saopštio je da zabranjuje pristup severnokorejskom propagandnom muzičkom spotu za koji se kaže da idolizira i veliča lidera Kim Džong Una kao "prijateljskog oca" i "velikog vođu", prenosi Rojters.

Zakon o nacionalnoj bezbednosti Južne Koreje blokira pristup veb stranicama i medijima vlade Severne Koreje kako bi se ograničilo izlaganje napora autokratskog Kimovog režima da "hvali, podstiče ili propagira" svoje aktivnosti.

Dve Koreje su tehnički još uvek u ratu, pošto je primirjem okončan Korejski rat 1950-1953, a ne mirovni sporazum.

Odluka o zabrani snimka usledila je nakon što su obaveštajni zvaničnici zatražili od Korejske komisije za standarde komunikacija u Seulu da proveri da li je prekršio zakon.

- Video je tipičan sadržaj vezan za psihološki rat protiv Južne Koreje, pošto je objavljen na kanalu koji radi na povezivanju sa spoljnim svetom i uglavnom se fokusira na jednostrano idolizaciju i slavljenje Kima - navodi se u saopštenju regulatora.

Video je postao neverovatan hit na društvenim mrežama širom sveta, posebno na TikToku. Državni mediji Pjongjanga često prikazuju preuveličane demonstracije lojalnosti građana svojim liderima kako bi pomogli ovim poslednjima da konsoliduju vlast i stvore kult ličnosti oko sebe.

Pod nazivom Prijateljski otac, snimak je prošlog meseca otkrila državna televizija Severne Koreje. Na njemu su prikazani Severnokorejci, od vojnika do dece, kako bučno pevaju kao što su: "Pevajmo, Kim Džong Un veliki vođo" i "Hajde da se pohvalimo Kim Džong Unom, prijateljski oče".

Južnokorejski regulator je prošle godine blokirao pristup nekim severnokorejskim propagandnim kanalima na Jutjubu na zahtev špijunske agencije.

Autor: redportal.rs