Ovo je prvi međunarodni zaposleni UN koji je ubijen u ratu u Gazi

Ujedinjene nacije su pokrenule istragu o napadu na vozilo UN koji je dogodio u ponedeljak u gradu Rafi u južnoj Gazi, u kome je ubijen član međunarodnog osoblja, saopštio je portparol generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, a prenosi RTS.

Ubijeni radnik, penzionisani oficir indijske vojske Vajibhav Anil Kale, radio je pri UN odeljenju za bezbednost i zajedno sa kolegom bio je na putu ka Evropskoj bolnici u Rafi kada se napad dogodio.

Kaleov kolega je takođe povređen u napadu.

U izjavi u ponedeljak posle Kaleove smrti, Guteres je ponovio "apel za hitan humanitarni prekid vatre i za oslobađanje svih taoca", rekavši da sukob u Gazi ugrožava ''ne samo za civile, već i humanitarne radnike".

Zamenik potparola generalnog sekretata UN Farhan Hak rekao je u utorak da su UN osnovale veće kako bi se utvrdile činjenice o napadu.

Hak je prethodno napomenuo da je Kale prvi međunarodni zaposleni UN koji je ubijen u ratu u Gazi.

- Istraga je tek počela, detalji incidenta se još proveravaju sa Izraelskim odbrambenim snagama - rekao je on.

Dodao je da se 71 član međunarodnog osoblja trenutno nalazi u Pojasu Gaze.

Misija Indije u UN u utorak je potvrdila smrt Kalea i saopštila da je ''duboko ožalošćena'' zbog smrti humanitarnog radnika.

Indijsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su diplomatske misije u kontaktu sa ''svim relevantnim stranama'' i da rade na povratku tela humanitarnog radnika u zemlju.

Uprkos apelima saveznika i međunarodnih organizacija, Izrael je prethodne nedelje odobrio "ograničeno proširenje" vojne operacije u Rafi, gde se nalazi oko 1,4 miliona ljudi, od čega je 600.000 dece.

Tenkovi izraelske vojske probili su se dublje u istočni deo Rafe u utorak ujutru.

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) procenjuje da je od početka izraelske ofanzive iz Rafe pobeglo oko 450.000 ljudi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je najmanje 35.233 Palestinca ubijeno, a 79.141 povređen u izraelskoj ofanzivi od 7. oktobra na tu enklavu.

Autor: Rts.rs