U ovogodišnju XR izložbu uključena 3 XR ostvarenja

Na repertoaru 17. Beldocs festivala, koji se održava od 22. do 29. maja2024. godine u Beogradu, naći će se 2 jedinstvena audio-vizuelna programa interaktivnog tipa – sada već tradicionalna XR izložba: imerzivna stvarnost i najnoviji dodatak festivalskoj selekciji Play.docs Showcase 🎇. Publika će imati priliku da uroni u sadržaje obe izložbe u Bioskopu Balkan, uz prethodnu rezervaciju termina na linkovima filmova.

- Interesantno je koliko imerzivna umetnost otvara prostorne mogućnosti u realizaciji kompleksnih ideja, ali isto tako i koliko ona uprkos mnogobrojnim izazovima opstaje bilo da joj umetnici kritički pristupaju ili njenu moć privida smišljeno koriste ☝🏻.
Mi smo 2017.godine, kao i drugi festivali dokumentarnog filma u svetu, prigrlili imerzivne sadržaje i od tada omogućavamo razvoj XR projekata sa ovih prostora i obezbeđujemo prostor za izlaganje recentne svetske produkcije XR sadržaja 🎬🎥 - kazala je Mara Prohaska Marković, direktorka Beldocsa.

Foto: BELDOCS/From the main square 2

U ovogodišnju XR izložbu uključena su 3 XR ostvarenja koja su prethodno prikazivana na prestižnim filmskim festivalima 👇🏻👇🏻👇🏻.

🎬 Beskomforno (Comfortless) (2023), delo južnokorejske rediteljke Đine Kim, gledaoce uvodi u svet Američkog grada, bordela za vojnike SAD koji je bio na snazi u periodu Korejskog rata. Snimano na izvornoj lokaciji u Kunsanu, upotrebom virtuelne realnosti se dočarava sablasnost nekadašnjeg prostora 😳.

🎬 Nagrađivano ostvarenje Sa glavnog trga (From the Main Square) (2022) je animirano virtuelno iskustvo koje potpisuje brazilski reditelj Pedro Hares. Gledalac kao posmatrač svedoči usponu i padu zamišljenog grada koji nastaje oko živahnog glavnog trga 😍.

🎬 Vreme senki (Shadowtime) (2023), umetnička saradnja Sister Silvester i Deniza Tortuma, uvodi nas u konstruisanu stvarnost u kojoj vladaju drugačija pravila vremena i prostora. Vodič na ovom putu je Alma, koja pokreće brojna pitanja na temu odnosa virtuelnog i realnog sveta, kao i aktuelne klimatske krize ☝🏻.

📍 Novi program Play.docs, nastao u saradnji sa Asocijacijom industrije video-igara Srbije (SGA), predstavlja izbor od 4 video-igre, u kojima se nove tehnologije susreću sa dokumentarnom filmskom umetnošću 🎬. U okviru ove selekcije publika će imati priliku da zaroni u unikatan svet ozbiljnih video-igrara kroz panel-diskusije, master klasove i interaktivno učešće.

- Cilj nam je da, kroz promociju ovog tipa igara, negujemo diskusije o bitnim društvenim, političkim i ekološkim temama, kao i da privučemo publiku interaktivnim narativima koji bude empatiju i kritičko mišljenje ☝🏻. Povezivanje ozbiljnih video-igara i dokumentarnih filmova obogaćuje kulturni diskurs, pomerajući granice u razumevanju i adresiranju globalnih izazova - rekla je Andrijana Sofranić Šućur, šefica Beldocs industry programa.

Foto: BELDOCS/Comfortless

📢 O Beldocsu 🎬

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu 🎬🎥.

Osnovan 2008. godine, ove godine prikazaće 13 programskih celina, preko 100 premijernih projekcija, tokom 8 dana trajanja festivala, koji se prikazuju na 8 lokacija.

Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u 4 takmičarska programa. Osim filmskih projekcija, organizuje niz panela i master klas predavanja, a u okviru industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova.

Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi podržava rad Beldocs filmskog festivala.

Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti 🥰.

Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, MovingCinema, Young4Film i član je Asocijacije dokumentarista Evrope.

📍 Više informacija na www.beldocs.rs.

Autor: redportal.rs