Usvojen novi zakon 👇

U Belgiji je usvojen 1. zakon u Evropi i svetu po kome će prostitutke, odnosno radnice u industriji pružanja seksualnih usluga imati socijalne beneficije kao što su pravo na penziju, porodiljsko i ugovor o radu, piše Telegraf.rs.

Kako je preneo Euronews, ovaj zakon bi mogao da pokrene velike promene širom Evrope.🧐

Kada je Emili 1. put čula za odluku Belgije da usvoji 1. evropski zakon o radu za seksualne radnike, bila je uzbuđena što će joj se radni uslovi konačno poboljšati:

- Na ovaj način dobićemo širi izbor sigurnih mesta na kojima možemo da ponudimo naše usluge na način na koji mi želimo. U ovom trenutku, to zapravo nije slučaj - rekla je Emili, koja živi u jednom velikom gradu u Belgiji.

Ona je nezavisna seksualna radnica već 3 godine. Ime joj je promenjeno da bi se zaštitio njen identitet. Emili je lično iskusila nedostatak podrške seksualnim radnicima tokom pandemije koronavirusa, kada su su mnogi izgubili veći deo prihoda, a nisu imali pravo na podršku vlade jer njihov radni sektor zvanično nije postojao.

Šta novi zakon znači u praksi?🧐

Zakon koji je usvojen sa 93 glasa za, 33 uzdržana glasa i bez glasova protiv, ranije ovog meseca, omogućava naručiocima da 1. put obezbede belgijskim seksualnim radnicima ugovor o radu. To daje seksualnim radnicima pristup odredbama socijalnog osiguranja kao što su penzije, zdravstveno osiguranje i godišnji odmor.

Takođe pruža seksualnim radnicima zaštitu od rizika u vezi sa radom, uključujući primenu standarda o tome ko može postati poslodavac. Dan Bauvens iz Belgijske unije za seksualne radnike UTSOPI objasnio je da novi zakon postavlja ograničenja ko može zaključiti ugovore o radu sa seksualnim radnicima.

Autor: Telegraf.rs