Usvojen zakon kojim se poništava sporazum iz 1956. godine

Na inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina, Rusija je vratila na svoj sto ribu koju su Britanci jeli 68 godina.

To je izjavio predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

On je podsetio da je Državna duma Rusije usvojila zakon kojim se poništava sporazum iz 1956. godine, prema kojem je mornarima iz Velike Britanije bilo dozvoljeno da pecaju u ruskoj zoni Barencovog mora.

- Putin nam je vratio našu ribu koju su 68 godina jeli Britanci. Uveli su nam sankcije, a 40 odsto njihove ishrane, ribljeg menija čini naš bakalar. E sada neka mršave! Neka se opamete! Dakle, 40 odsto njihove ishrane čini bakalar i druge vrste ribe. I to im je jedno od omiljenih jela. Sada smo to njihovo omiljeno jelo vratili nama, na inicijativu našeg predsednika - rekao je Volodin na plenarnoj sednici, prenosi Sputnjik.

Sporazum između vlada SSSR-a i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske potpisano je u Moskvi 25. maja 1956. godine. On je omogućavao britanskim ribarima da pecaju u vodama Barencovog mora duž obale Koljskog poluostrva, istočno od rta Kanin Nos i duž obale ostrva Kolgujev. Pošto je Rusija nakon raspada SSSR priznata kao njena pravna naslednica, sporazum je nastavio da važi.

Uzimajući u obzir odluku Velike Britanije od 15. marta 2022. da ukine režim najvećih povlastica u bilateralnoj trgovini sa Rusijom, raskidanje sporazuma neće izazvati ozbiljne spoljnopolitičke i ekonomske posledice za Rusiju, navodi se u obrazloženju.

Autor: b92.net