Svi radovi su inspirisani interdisciplinarnim stvaralaštvom Asterije pod pokroviteljstvom Univerziteta u Edinburgu. 😎

U prisustvu velikog broja ljudi, u kragujevačkoj Aleksić galeriji, otvorena je izložba umetnice Tamare Rogović, pod nazivom Zemljakinja, koja će trajati sve do 8. juna 2024.

Izložbi je prethodio performans, u kome je učestvovalo 20 ljudi, uglavnom prijatelja galerije. Ideja performansa je bila da uključi publiku u proces završetka slika koje su konačno završene tek posle intervencije posetilaca, tokom performansa. Glavno pitanje za posetioce je bilo: „Šta nas pokreće?“, a reči koje su dobijene u interakciji dok su se ljudi kretali, Tamara je ispisivala na slikama koje su već bile postavljene u prostoru galerije. 🤩

Foto: Slava Radojevic

Izložba Zemljakinja predstavlja izbor od osam radova mlade autorke Tamare Rogović, dok je deveti rad nastao tokom performansa u interakciji sa publikom. Svi radovi su inspirisani interdisciplinarnim stvaralaštvom Asterije, istraživačke grupe za nauku i umetnost pod pokroviteljstvom Univerziteta u Edinburgu, čiji je Tamara osnivački član. 

Foto: Slava Radojevic

Tamara je o izložbi rekla:

Zemljakinja ispituje potencijal i etiku upravljanja istraživanjem svemira i naseljavanja nebeskih tela kao teritorije za ponovno promišljanje povezanosti i međuzavisnosti ljudskih bića, ali i celog biodiverziteta naše planete, uslovljeno stvaranjem i rušenjem mostova i puteva čovečanstva. Da li su Zemljani zemljaci? Odakle si ti?“ – kaže Tamara.

Vlasnik Galerije Dejan Aleksić je dodao:

- Aleksić galeriji  ovom izložbom obeležava svoju godišnjicu postojanja.„Jako sam srećan što smo za godišnjicu Aleksić galerije doveli u srce Srbije, u Kragujevac, upravo Tamaru Rogović, čija dela su prvi put izložena u našoj zemlji i ovo je prvo Tamarin o predstavljanje domaćem tržištu. 🤝

Autor: Redportal.rs