Poljska počela ubrzano da modernizuje svoju vojsku i pre ruskog napada na Ukrajinu

Načelnik generalštaba poljske vojske general Vislav Kukula rekao je da će u naredne dve do tri godine njegova zemlja reformisati i ojačati svoju vojsku kako bi bila spremna za "krvavi i dugi rat".

- Danas smo uvereni da bi eventualni rat bio dug i krvav, a da većina profesionalnih vojnika ne bi izdržala do kraja. Rezervisti će biti glavni i oni će završiti rat. Moramo da promenimo način razmišljanja, tako da će rezervisti ući u oružane snage u velikom broju, biti opremljeni kao profesionalni vojnici i obučeni na istim kursevima - rekao je general Kukula za javni poljski radio, prenela je MIA.

Poljski generali u reformisanju vojske slede model Finske, gde oružane snage imaju samo 31.500 profesionalnih vojnika, ali u svakom trenutku njihove redove može da popuni 280.000 dobro obučenih rezervista.

Poljska planira da ojača vojsku na 300.000 vojnika, među kojima će biti profesionalnih vojnika, zatim Poljaka koji su dobrovoljno odslužili vojni rok i Vojske Teritorijalne odbrane, i pored toga aktivnih rezervista, kojih bi do 2039. trebalo da bude 150.000.

- Dobrovoljno služenje vojnog roka i teritorijalna odbrana pokazali su se uspešnim, ne zato što su genijalno zamišljeni, već zato što smo jednostavno pogodili očekivanja u društvu. Veliki deo našeg društva želi da se pripremi i nauči da se bori profesionalno - rekao je načelnik Generalštaba.

Poljska je počela ubrzano da modernizuje svoju vojsku i pre ruskog napada na Ukrajinu, a nastavlja da kupuje oružje i novu proevropsku vladu, koja se obavezala da će četiri odsto BDP-a godišnje izdvajati za odbranu, što je najviše u NATO-u.

Strah da nema garancija da će se Rusija povući ako pobedi Ukrajinu i da Poljska neće biti sledeća meta, barem dok Moskva ne povrati svoju sferu uticaja iz hladnog rata, javno su izrazili i zvaničnici i opozicija.

Strah da nema garancija da će se Rusija povući ako pobedi Ukrajinu i da Poljska neće biti sledeća meta, barem dok Moskva ne povrati svoju sferu uticaja iz hladnog rata, javno izražavaju i vlada i opozicija. .

- Možete li mi garantovati da (ruski predsednik Vladimir) Putin neće napasti nijednu zemlju NATO-a - upitao je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski novinara u intervjuu za novi broj nemačkog lista Bild.

On je naveo da "s obzirom na to koliko je puta u istoriji Rusija napala Poljsku", Poljake ni sada ne bi iznenadio takav napad i da će Putin, ako dođe do granica Poljske, uraditi isto što je ranije radio Hitler u Drugom svetskom ratu sa Češkom.

Autor: redportal.rs