Izbegavajte hranu koja ga sadrži ☝️

Akrilamid je supstanca koja se prirodno formira tokom procesa pečenja, prženja ili grilovanja hrane na visokim temperaturama, posebno kod namirnica koje sadrže skrob, poput krompira, hleba, keksa i testenine. Iako je akrilamid prisutan u mnogim namirnicama koje konzumiramo svakodnevno, njegova dugoročna konzumacija može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik.

Studije su pokazale da prekomerna izloženost akrilamidu može biti povezana sa povećanim rizikom od određenih oblika kancera, kao što su rak bubrega, debelog creva i jajnika. Takođe, istraživanja su sugerisala da akrilamid može imati štetan uticaj na nervni sistem, što može dovesti do neuroloških poremećaja poput multiple skleroze.

Kako bismo smanjili izloženost akrilamidu, važno je da praktikujemo zdrave kulinarske tehnike, poput kuvanja, dinstanja ili kuvanja na pari umesto prženja ili pečenja na visokim temperaturama. Takođe, trebalo bi izbegavati prekomerno konzumiranje pržene hrane, kao i često konzumiranje hrane poput pomfrita, čipsa ili keksa.

Osim toga, važno je da se pridržavamo uravnotežene ishrane koja obiluje raznovrsnim namirnicama, uključujući voće, povrće, integralne žitarice i proteine ​​niskog sadržaja masti. Redovni unos antioksidanata takođe može pomoći u neutralizaciji štetnih efekata akrilamida u organizmu.

Svest o potencijalnim zdravstvenim rizicima akrilamida i preduzimanje odgovarajućih koraka kako bismo smanjili izloženost ovoj supstanci ključni su za očuvanje našeg zdravlja i blagostanja.

Autor: Balša Stupar