Poziva na prekid vatre

- Pristup izraelskog premijera Benjamina Netanjahua ratu u Gazi je "pogrešan" - saopštio je američki predsednik Džozef Bajden.

- Mislim da je ono što radi pogrešno. Ne slažem se s njegovim pristupom - rekao je Bajden u intervjuu za Univision, američku TV mrežu na španskom jeziku, koji je emitovan u utorak.

On je apelovao na izraelske vlasti da "samo pozovu" na prekid vatre u trajanju od šest do osam nedelja, i da omoguće potpuni pristup humanitarnoj pomoći koja je namenjena stanovništvu u ratom pogođenoj Gazi.

Foto: Israel Defense Forces / IDF

Bajden je rekao i da je u razgovorima sa liderima zemalja regiona "od Saudijaca preko Jordanaca do Egipćana" dobio uveravanja da su spremni da krenu sa isporukom pomoći i da je potrebno da se to "uradi sada".

Američki predsednik je, takođe, ranije nazvao izraelsko bombardovanje Gaze "neselektivnim", a njegove vojne akcije "preteranim".

Bela kuća je prošle nedelje objavila da je Bajden, u razgovoru s Netanjahuom, zapretio da će usloviti američku podršku izraelskoj ofanzivi preduzimanjem konkretnih koraka za zaštitu humanitarnih radnika i civila.

Autor: Novosti.rs