Od primirja koje je trajalo nedelju dana u novembru, svi pokušaji da se dogovori prekid vatre su propali

Izrael je u četvrtak pogodio školu u Gazi u vazdušnom napadu, za koji je rekao da je ciljao borce Hamasa koji su se nalazili unutar škole, dok je zvaničnik Hamasa rekao da je 40 ljudi, uključujući žene i decu, ubijeno dok su se sklanjali u objektu Ujedinjenih nacija.

Ismail Al-Thavabta, direktor odeljenja za medije vlade koju vodi Hamas, odbacio je tvrdnju Izraela da je škola UN-a u Nuseiratu, u centralnoj Gazi, skrivala komandni centar Hamasa.

- Okupator korist lažne izmišljene priče kako bi opravdao brutalni zločin koji je počinjen protiv desetina raseljenih ljudi - rekao je Thavabta za Reuters.

Izraelska vojska je rekla da je preduzela korake da zaštiti civile pre nego što su njihovi borbeni avioni izvršili "precizan napad", pozivajući se na satelitske fotografije na kojima su istaknuta dva dela zgrade gde su, kako kažu, bili smešteni borci.

- Veoma smo sigurni u obaveštajne podatke - rekao je vojni portparol IDF-a, optužujući borce Hamasa i Islamskog džihada da namerno koriste objekte Ujedinjenih nacija kao operativne baze.

Rekao je da je u kompleksu bilo 20-30 boraca i da su mnogi od njih ubijeni, ali nije imao precizne detalje jer su obaveštajne procene još u toku.

- Nisam upoznat sa civilnim žrtvama i bio bih vrlo, vrlo oprezan u prihvatanju bilo čega što Hamas objavi - rekao je.

Škola, koju vodi Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA), možda je pogođena nekoliko puta, rekla je direktorka za komunikacije agencije, Džulijet Touma.

Rekla je da u ovom trenutku ne može da potvrdi broj žrtava. Mediji u Gazi pod upravom Hamasa ranije su naveli da je broj žrtava 35-40. Thavabta i medicinski izvor su rekli da je ubijeno 40 ljudi, uključujući 14 dece i devet žena.

Izrael je u sredu najavio novu vojnu kampanju u centralnoj Gazi dok se bori protiv boraca koji koriste taktike gerilskog ratovanja. Kažu da neće biti prekida borbi tokom pregovora o prekidu vatre, koji su se intenzivirali otkako je predsednik SAD Joe Biden izneo predlog u petak.

Od primirja koje je trajalo nedelju dana u novembru, svi pokušaji da se dogovori prekid vatre su propali, pri čemu svaka strana krivi drugu.

Izrael kaže da je spreman da razgovara samo o privremenim pauzama dok se islamska militantna grupa ne porazi. Lideri Hamasa su u sredu ponovili svoj stav da svaki plan za prekid vatre mora podrazumevati trajni kraj rata.

Visoki zvaničnik Hamasa je naznačio da je to odgovor pokreta Bajdenu - očigledno odbijanje. Ali visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je za Reuters u četvrtak da je pokret odbio izraelski sporazum na koji se Biden pozvao, a ne Bidenove stavove ili ideje koje je izneo u javnosti.

- Pozdravljamo ono što je Bajden rekao o okončanju agresije i izraelskom povlačenju, ali dokument koji čini osnovu američkog nacrta rezolucije u Savetu bezbednosti UN ne spominje okončanje agresije ili povlačenje - rekao je.

Autor: Redportal.rs