Novi rekorder je Boltov zemljak i ima samo 16 godina! 👆🏼

Jedan od najdominantnijih sportista svih vremena, Jamajčanin Usein Bolt postavio je rekorde koje njegovi naslednici godinama ne mogu da obore. Iako je uvek delovalo da trči slabije od svog maksimuma, Bolt je lestvicu podigao visoko, pa retko stižu informacije da je pao nekih od njegovih rezultata - sada imamo tu situaciju jer je zemljak Nikekoj Bramvel (16) pokazao sav svoj talenat.

Bramvel je 400 metara istrčao za 47,26 sekundi, što je za 0,07 brže nego Bolt. Time je srednjoškolac sa Jamajke postavio svetski rekord za takmičare do 17 godina, što je bilo dovoljno da ga proglase naslednikom jednog od najvećih atletičara svih vremena. On je rekord postavio na 51. Karifta igrama na atletskom stadionu Kirani Džejms u Grenadi.

Divan je osećaj oboriti rekord. Od prošlog leta sam ga vrebao i sjajno je što sam izašao na stazu i uspeo da ga dosegnem. Usmerio sam um ka tome i fokusirao se na rekord.

Podsećamo, Usein Bolt je tokom godina dominirao svetskom atletikom i bio je nedodirljiv za konkurente na svim velikim takmičenjima. Bolt je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine osvojio zlatne medalje na 100 i 200 metara, četiri godine kasnije u Londonu osvojio je zlatne medalje na 100 i 200 metara, a u Rio de Žaneiru 2016. godine ponovo je osvojio zlatne medalje i na 100 i na 200 metara. Na svakom od ta tri takmičenja stizao je do zlatne medalje i u štafeti Jamajke 4x100, ali su mu samo dva odličja ostala u kolekciji - ono izboreno u Pekingu oduzeto je jer je jedan od trkača bio dopingovan.

Tokom seniorske karijere Bolt gotovo da nikada nije trčao distancu od 400 metara, na kojoj je do skoro bio svetski rekord u uzrastu do 17 godina. Ostaje da se vidi da li će mladi Nikoj Bramvel ostati veran toj disciplini.

Autor: mondo.rs