Najbolje vreme za kafu je 30-45 minuta nakon buđenja

Da li znate u koje vreme možete na najbolji način da iskoristite prvu šoljicu kafe?

Mnogo je pristalica ispijanja kafe odmah nakon buđenja, pre doručka. Neki ljudi ne mogu da zamisle da započnu dan na bilo koji drugi način.

Ne ubeđuju ih ni argumenti o tome kako kafa tada utiče na stomak i metabolizam, niti o kratkotrajnoj stimulaciji. Ako vaše navike ne mogu da se promene, možete bar malo da ih modifikujete i da na najbolji način iskoristite prvu šoljicu vašeg omiljenog napitka.

Prema rečima nutricionista za Huffington Post koje prenosi Eatthis.com, da bi kafa imala istinski stimulativni efekat bez izazivanja drhtanja ili anksioznosti, potrebno je da je pijete u pravom vremenskom periodu.

Najbolje vreme za kafu je 30-45 minuta nakon buđenja. Evo kako to funkcioniše - odmah nakon buđenja, vaše telo luči velike količine kortizola, koji se naziva hormon stresa. Iznenadni sudar kortizola sa kofeinom može da dovede do drhtanja ruku, promene raspoloženja i osećaj anksioznosti, što može da učini telo punim energije, ali na negativan način.

Ako ne želite da vam promene raspoloženja pokvare jutro, trebalo bi da sačekate da se kortizol smiri.

- Kortizol i kofein ne bi trebalo da budu jedan pored drugog, već da budu izolovani - rekla je Trejsi Lodkvud Bekerman, dijetetičarka i autorka knjige The Better Period Food Solution, dodajući da će efekat kofeina tada biti najbolji.

Ali to nije sve. Oni koji uživaju da piju kafu odmah nakon buđenja, takođe bi trebalo da prvo hidriraju svoje telo. Najbolji način da to urade, savetovala je dijetetičarka, jeste da popiju čašu vode.

Dok spavamo gubimo oko litar vode, a kafa je diuretik koji ovu vodu dodatno izvlači. Koja je vaša navika? Glasajte u anketi!

Autor: nportal.rs