Prema rečima visokih ukrajinskih vojnih oficira, vojna situacija sumorna

Prema rečima visokih ukrajinskih oficira, vojna situacija je sumorna i ruski generali bi mogli da postignu uspeh gde god odluče da fokusiraju svoju predstojeću ofanzivu, prenosi Politiko.

Najnovije izjave preduzetnika Elona Maska u vezi sa ratom u Ukrajini su da Moskva nema šanse da osvoji celu Ukrajinu, "što duže traje rat, Rusija će dobijati više teritorije, odnosno dok ne pogode ukrajinski grad Dnjepar."

- Međutim, ako rat potraje dovoljno dugo, pašće i Odesa - upozorio je on.

Sa istorijom podsticanja Ukrajine da pristane na teritorijalne ustupke — i njegovim protivljenjem paketu vojne pomoći vrednom 60 milijardi dolara koji tinja na Kapitol Hilu usred partizanskih prepirki — Mask, u najmanju ruku, nije omiljeni komentator Ukrajine.

A njegove primedbe su dobile predvidljivu reakciju.

Ali prognoza milijardera se zapravo ne razlikuje mnogo od strašnih upozorenja ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u poslednjih nekoliko dana.

Prema Zelenskom, ako zamrzavanje više milijardi dolara uskoro ne bude odobreno, njegove snage će morati da se „okrenu, povlače, korak po korak, malim koracima“. On je takođe upozorio da su neki veliki gradovi u opasnosti od nestanka.

Očigledno, upozorenja Zelenskog su deo širokog diplomatskog napora da se oslobodi vojna pomoć koja je njegovim snagama tako očajnički potrebna i koja je mesecima nedostajala za praktično sve, od artiljerijskih granata od 155 mm do sistema protivvazdušne odbrane i dronova. Ali tužna istina je da čak i ako paket odobri američki Kongres, masovno snabdevanje možda neće biti dovoljno da spreči veliki poremećaj na bojnom polju.

A takvo nazadovanje, posebno usred predizbornih kampanja u Americi i Evropi, moglo bi vrlo dobro da oživi pritisak Zapada za pregovore koji bi jasno favorizovali Rusiju, ostavljajući Kremlju slobodu da oživi sukob u budućnosti kako želi.

U suštini, sada sve zavisi od toga gde Rusija odluči da usmeri svoje snage u ofanzivu koja se očekuje ovog leta. U preofanzivnom napadu – koji se proteže od Harkova i Sumija na severu do Odese na jugu – poslednjih nedelja pojačani su ruski raketni i dronovi, ciljajući na infrastrukturu i otežavajući predviđanje gde će ona pojačati svoj pritisak.

A prema rečima visokih ukrajinskih vojnih oficira koji su služili pod generalom Valerijem Zalužnim, glavnokomandujućim ukrajinskim oružanim snagama sve dok nije svrgnut u februaru, vojna situacija je sumorna.

Autor: redportal.rs