Vlada očekuje da će ove godine završiti razgovore o poboljšanju komercijalne integracije sa Kinom

Premijer Perua Gustavo Adrijanzen rekao je danas da vlada koju vodi planira da ove godine dodeli oko osam milijardi dolara fondovima za javno-privatna partnerstva, kao i da će biti omogućeno i do 4,6 milijardi dolara ulaganja u ključni rudarski sektor u zemlji.

Adrijanzen je napomenuo i da vlada očekuje da će ove godine završiti razgovore o poboljšanju komercijalne integracije sa Kinom, koja je već podstakla peruanski izvoz, pre svega rudarskih proizvoda. Medij navodi da je to deo sporazuma dve zemlje o slobodnoj trgovini, potpisanog 2009. godine, a pregovori o njegovim izmenama i dopunama počeli su 2019. godine.

Njegove izjave dolaze uoči glasanja o poverenju kabinetu, nakon što je nekoliko ministara podnelo ostavke u ponedeljak. Kao razlog za to Rojters navodi skandale, u koje spada i istraga o korupciji u čijem je centru bila predsednica države Dina Boluarte.

Ona je negirala optužbe u vezi sa aferom nazvanom Roleksgejt, objavio je Gardijan. Uprkos tome što je zarađivala mesečnu platu od 3.320 dolara, prva žena predsednik Perua umešana je u skandal oko njenog navodnog posedovanja kolekcije satova roleks i luksuznog nakita u vrednosti od oko 500.000 dolara.

Autor: redportal.rs