Pisao za Figaro, članke za Britaniku i družio se sa glumicom Sarom Bernar ✒️

Na današnji dan 1908. godine u Versaju, predrađu Pariza, umro je srpski knez Božidar Karađorđević, drugi sin kneza Đorđa i unuk kneza Alekse, starijeg sina vožda Karađorđa.

Božidar se rodio 1862. godine u Parizu. Njegov otac Đorđe bio je ruski gardijski poručnik, a potom i oficir Kneževine Srbije. Oženio se Sarkom, kćerkom bogatog trgovca i zadužbinara Miše Anastasijevića koji je želeo da svog zeta izabere za srpskog kneza, a za te potrebe je u Beogradu sagradio i budući dvor, koji je, po propasti njegove zamisli, zaveštao Beogradskom univerzitetu.

Kao francuski vojnik, Božidar se borio u Tonkinu i odlikovan je Legijom časti. Posle toga je radio kao prevodilac, privatni nastavnik i likovni kritičar. Prevodio je Tolstojeva dela, a o svom velikom putovanju po Indiji ostavio je obiman putopis. Putovao je i po Evropi, proučavajući umetnost, slikajući i upoznajući zanimljive ljude svoga doba. Bio je prijatelj sa Sarom Bernar, slavnom francuskom glumicom. Dao je i nekoliko priloga za Enciklopediju Britanika, a pisao je i za najpoznatije francuske časopise.

Umro je 1908. godine u Versaju i sahranjen je na groblju Per Lašez u Parizu. Zajedno sa starijim bratom Aleksom i ocem Đorđem, jedan je od retkih Karađorđevića čiji posmrtni ostaci nisu preneti u kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Autor: redportal.rs