Svet se sve više zanima za ovu zatvorenu zemlju. NJen lider i vlada stalno pokušavaju da zaštite svoj narod od spoljnih uticaja

Severna Koreja je večita misterija, jer je malo ko boravio u ovoj zemlji koja važi za veoma zatvorenu.

Svet se sve više zanima za ovu zatvorenu zemlju. NJen lider i vlada stalno pokušavaju da zaštite svoj narod od spoljnih uticaja – na primer, zabranom određenih frizura i odeće.

Foto: Tanjug AP/Korean Central News Agency

Sve ovo samo podgreva interesovanje za Severnu Koreju, njen narod i njihov način života.

Donosimo vam 16 stvari koje su zabranjene u Severnoj Koreji:

16. Zapadnjačka moda

Severnokorejski lider Kim DŽong Un je zabranio farmerke i još neku zapadnjačku odeću u dve regije koje se graniče s Kinom. Pjongjang na taj način pokušava da se bori protiv uticaja zapadnjačke kulture, koja u zemlju prodire od suseda.

15. Koka-kola

Foto: EPA-EFE

Zbog trgovinskog embarga na Koka-kolu nametnutog Severnoj Koreji, nabaviti bocu ovog pića uopšte nije lako. Poznato je da neke elitne prodavnice u Pjongjangu ipak prodaju ekvivalente Koka-kole proizvedene u Kini.

14. Frizure

Kim DŽong Un je odobrio samo 18 frizura za žene i 15 za muškarce. Nijedna od zvanično odobrenih frizura ne dozvoljava promenu boje, pa kupiti boju za kosu nimalo nije lako!

13. Higijenski ulošci

Ulošci i tamponi za jednokratnu upotrebu uopšte se ne prodaju u Severnoj Koreji. Žene koriste uloške za višekratnu upotrebu.

12. Prezervativi

U Severnoj Koreji su zabranjene sve vrste kontracepcije. Zato je pronaći prezervativ vrlo težak zadatak. Mnogi odrasli Severnokorejci veoma će se obradovati ako dobiju kontraceptivno sredstvo na poklon.

11. Nekretnine

Severnokorejska vlada ima isključivo pravo na svu zemlju i nekretnine. To čini gotovo nemogućom kupovinu i prodaju kuća ili stanova. Bez obzira na to, Severnokorejci pronalaze načine da to učine, što je dovelo do nedavnog ublažavanja zakona.

10. Dizajnerska obuća

Ako slučajno nameravate da u Severnoj Koreji potražite cipele Manolo Blanik ili neki drugi poznati brend – moramo vas razočarati. Dizajnerske cipele ovde nisu dostupne, sa izuzetkom regiona koji se graniče s Kinom, gde možete kupiti cipele sa visokom štiklom kineske proizvodnje.

9. Novogodišnja jelka

Foto: pexels.com/Brett Sayles / @brett-sayles

Severna Koreja je zvanično ateistička zemlja. Svi verski obredi su zabranjeni ili ih vlada strogo nadgleda. Zbog toga ne možete kupiti ili držati u kući bilo kakvu božićnu dekoraciju, uključujući novogodišnju jelku.

8. Starbaks

U ovoj zemlji ne postoji mreža Starbaksa. Ukoliko u Pjongjangu želite da popijete kafu, možete da odete u neki od popularnih Riongvang kafea.

7. Kablovska televizija

U zemlji postoje samo 4 zvanična TV kanala. Vladina cenzura je toliko jaka, da u zemlji ne postoji nijedna druga televizija.

6. Zapadnjački časopisi

Severnokorejski propagandni aparat zabranjuje sve vrste stranih novina i časopisa. Vlada i posebne agencije nadgledaju sve što se štampa. Ovde nema časopisa o modi i životnom stilu. Sve što Severnokorejci mogu da pročitaju je obrazovnog karaktera ili vezano za DŽuče ideologiju.

5. Wi-Fi i međunarodna telefonija

Od 15 miliona stanovnika Severne Koreje, samo milion ima mobilne telefone, ali ni oni ne mogu da zovu inostranstvo. Takođe postoje ograničenja za upotrebu 3G mreže. Nasuprot njima, stranci koji ulaze u zemlju mogu da kupe SIM karticu, ali samo za pozive u inostranstvo.

4. Ulaznice za muzičke koncerte

Vrlo malo stranih izvođača dobije dozvolu za nastup u Severnoj Koreji, tako da ovde nećete moći da odete na koncert svog omiljenog benda. Jedina grupa kojoj je dozvoljen nastup bio je slovenački bend Lajbah. NJihov koncert je održan u Pjongjangu 2015. godine. Umesto toga, Severnokorejci mogu da prisustvuju koncertima lokalnih izvođača.

3. Epl

Foto: Unsplash.com

U Severnoj Koreji postoji ograničenje prodaje bilo kakvih savremenih visokotehnoloških uređaja. Ne možete kupiti Apple iPad. Ali Severna Koreja je razvila svoj tablet, za koji njegovi tvorci tvrde da nije ništa gori od bilo kog zapadnog.

2. Sportski automobili

Još jedan luksuz do koga je u ovoj zemlji apsolutno nemoguće doći. Kupiti skup sportski automobil je sasvim neizvodljivo, zbog sankcija koje su Severnoj Koreji uvele UN i Evropska unija.

1. Odmor u inostranstvu

Građani Severne Koreje ne mogu da putuju u druge zemlje na odmor. To je kršenje ljudskih prava, ali Severnokorejci verovatno toga uopšte nisu svesni.

Rukovodioci Severne Koreje pokušavaju da na sve načine onemoguće spoljni uticaj na svoju zemlju. Zabranjuju mnoge stvari, ali svet u kome živimo ide napred. Nelogično je očekivati da Severna Koreja zauvek ostane ista. LJudi i njihov način života se ipak postepeno menjaju, zahvaljujući severnim i južnim susedima.

Koja vas je zabrana najviše iznenadila? Ako ste bili u Severnoj Koreji, ispričajte nam o tome.

Autor: nportal.rs