Prijave počinju danas, zakažite svoj termin ☎

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Železnice Srbije, zajedno sa Gradskom opštinom Savski venac, sutra, 30. marta, organizuje besplatne preventivne pulmološke preglede. 👇

Pregledi će se vršiti od 7.00 časova do 14.00 časova na adresi Savska 23, a prijave za preglede počinju danas. 👨‍⚕️

Direktor Zavoda za zdravstvenu zašitu radnika Železnice Srbije prim. dr Vlado Batnožić izjavio je za Tanjug da je potrebno zakazati besplatan preventivni pregled na broj telefona 011-3611-581 do subote u periodu od 7.00 časova do 14.00 časova.

- Pregledi se obavljaju 30. marta od 7.00 časova do 14.00 časova. Tri specijaliste pulmologije će pregledati sugrađane - rekao je Batnožić.

Naveo je da pulmološki pregledi, poredpregleda lekara, obuhvataju i spirometriju, difuziju gasova i radiloški nalaz.

- U indikacije za ovaj pregled spadaju i otežano disanje, bol u grudima, posebno onaj koji je probadajućeg karaktera i pojačava se pri udahu, osećaj sviranja ili šištanja u grudima, kao i stezanje ili pritisak u grudima tokom disanja i kašlja - rekao je Batnožić, kako piše 24sedam.rs, prenosi Pink.rs.

Foto: Unsplash.com/Hush Naidoo

Objasnio je da, ako pacijent ima neku od sledećih tegoba može postojati potreba da obavi pregled kod interniste pulmologa - kašalj sa i bez iskašljavanja, sviranje i šištanje u grudima, bol, stezanje ili pritisak u grudima tokm disanja i kašlja, otežano disanje, nedostatak vazduha.

- Pulmološki pregled često obuhvata dodatne procedure, kao što su rendgenski snimak pluća, spirometrija i difuzija gasova, kao i laboratorijske analize krvi - objasnio je Batnožić.

Navodi da je spirometrija neinvazivna dijagnostička metoda kojom se procenjuje zapremina plućnog vazdušnog prostora i protok vazduha kroz disajne puteve, a posebno je značajna za utvrđivanje hroničnih plućnih oboljenja - astme, hronične opstruktivne bolesti pluća, hroničnog bronhitisa, emfizema pluća, plućne fibroze.

Batnožić kaže da je spirometrija potpuno bezbolna, a da čitava procedura traje veoma kratko, 10 do 15 minuta i izvodi se aparatom koji se naziva spirometar.

Spirometrijom se određuju plućni volumeni - ekspiratorni rezervni volumen, inspiratorni rezervni volumen, disajni volumen, zatim inspiratorni i vitalni kapaciteti, kao i volumeni disajnih organa u funkciji vremena.

Autor: Pink.rs