Tinejdžeri od 17 i 18 godina danas i sutra dobiće novi bobreg od svojih roditelja 💖

U UDK Tiršova danas i sutra obaviće se dve transplantacije u saradnji sa stručnjicima iz Londona, kaže za Telegraf dr Siniša Dučić, direktor ove ustanove. 👇

Naime, tinejdžeri od 17 i 18  godina danas i sutra dobiće novi bubreg od svojih roditelja što će im omogućiti da se vrate normalnom životu.

- Jedna transplantacija je u toku, a jedna je sutra. Dečak i devojčica su u pitanju od 17 i 18 godina, donori organa su otac i majka. Dečaku je majka, a devojčici otac donor. Tim iz Londona je došao kod nas i u saradnji sa našim lekarima obaviće obe operacije. U pitanju su složene operacije zbog sepecifičnog sastava bolesti. Kada nema kadaveričnih donora, onda roditelji daju organe, jer kao što znate nemamo dovoljno donora i na tome treba raditi. Mi smo radili do sada četiri do pet transplatacija godišnje, za vreme korone prestali smo, i sada se polako vraćamo tom programu. Nastavićemo da sarađujemo sa inostranim strčnjacima, naši lekari idu tamo na edukaciju, vraćaju se, oni dolaze kod nas. Svakako neke operacije radimo i sami, a neke i sa njima. Ovaj tim koji je sada tu kod nas je najbolji i verujem da će sve biti u najboljem redu - kaže za Telegraf dr Dučić, direktor UDK Tiršova.

Kako dodaje dr Dučić, u timu su doktor Nikos Kesari, dečiji transplantacioni hirurg i doktor Joanis Lukopulos, transplantacioni hirurg za odrasle i doktorka Jelena Stojanović, nefrolog.

Autor: Telegraf.rs