Dozvoljeno uzgajanje do 3 biljke 🌿

Javna, politička i zakonodavna rasprava o legalizaciji kanabisa u Nemačkoj je trajala godinama. Sada je definitivno gotovo i više nema odlaganja: od 1. aprila građani će pod određenim uslovima moći da gaje, kupuju, prodaju i konzimuraju marihuanu, prenosi b92.net.

Naime, kontroverzni zakon je, posle prolaska kroz oba doma parlamenta, u sredu popodne i potpisan. To, doduše, nije učinio predsednik Frank-Valter Štajnmajer koji je na odmoru, nego predsednica Bundesrata Manuela Švezig.

Nalog za štampanje službene objave je izdat, saopštila je predsednikova kancelarija. Kanabis u Nemačkoj, dakle, postaje legalan na Uskšnji ponedeljak.

Time je iščilela nada opozicionog demohrišćanskog bloka da će predsednik odbiti da potpiše usvojeni zakon, što je bila poslednja ustavom predviđena mogućnost odlaganja.

Šef države, naime, može da proceni da je neki zakon u suprotnosti sa ustavom i vrati ga parlamentu.

Prema novim propisima, odrasli smeju da poseduju do 25 grama kanabisa za ličnu upotrebu, pa i u javnosti. U sopstvenom domu, dozvoljeno je uzgajanje do 3 biljke za uzgajanje i do 50 grama marihuane za ličnu upotrebu.

Konzumacija ostaje zabranjena u školama, sportskim objektima kao i u opsegu od 100 metara od tih ustanova.

Autor: dpa / b92.net