Evo i šta nije dozvoljeno! 👆🏼

Danas se u Srbiji održavaju lokalni i gradski izbori, na kojima će se vlast birati u 89 gradova i opština. Pravo glasa ima oko 4,2 miliona građana. Glasaće se na biralištima za odbornike Skupštine grada Beograda, i u još 14 gradova i 74 opštine i gradske opštine. Biračka mesta otvorena su u 7 časova, građani glas mogu dati do 20 časova.

Kada dođete na biralište, morate da pokažete važeći lični dokument, ličnu kartu ili pasoš. Nije moguće glasati samo sa vozačkom dozvolom, jer ona ne sadrži jedinstveni matični broj građana (JMBG).

Kontrolu izbora obavljaće radna grupa koja se bavi ispunjavanjem preporuka ODIHR, u kojoj su i predstavnici civilnog društva (CRTA, Transparentnost i CESID).

Gde se sve glasa

Lokalni izbori se održavaju u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu, Jagodini, Užicu i Čačku.

Biraju se i odbornici u beogradskim opštinama: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin.

Takođe, glasa se i za odbornike u skupštinama svih pet gradskih opština u Nišu: Medijana, Palilula, Crveni krst, Pantelej i Niška Banja.

Glasaju i birači iz opština: Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac, Surdulica i Preševo.

Šta nije dozvoljeno tokom glasanja

Važno je istaći da je neophodno da se na glasačkom listiću zaokruži redni broj ispred naziva samo jedne izborne liste za koju birač želi da glasa. Kada je glasanje završeno, glasač treba da presavije glasački listić i ubaci ga u glasačku kutiju.

Takođe, na biračkim mestima nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, foto-aparata i kamera.

Ukoliko građanin dođe na biračko mesto u trenutku zatvaranja (nakon 20 časova), birački odbor će mu omogućiti da glasa, ali ako je mesto već zatvoreno, odnosno ako je komisija već počela da sakuplja i broji glasove, građanin neće moći da glasa.

Autor: mondo.rs