Prelomni događaj koji je odlučio sudbinu Jugoslavije 😕

U noći između 26. i 27. marta 1941. godine, grupa visokih vazduhoplovnih oficira Kraljevine Jugoslavije je organizovala puč u Beogradu koji je doveo do zbacivanja tročlanog Namesništva na čelu sa knezom Pavlom Karađorđevićem, Vlade Cvetković-Maček i proglašenja kralja Petra II punoletnim.

Povod za puč bilo je pristupanje Trojnom paktu koje je potpisano 25. marta u dvorcu Belvedere u Beču. Odmah po objavljivanju vesti da je potpisan protokom o pristupanju paktu, došlo je do demonstracija širom zemlje i masovnog iskazivanja nezadovoljstva. Nezadovoljstvo je naročito bilo prisutno u vojsci, a na čelu zaverene grupe koja je odlučila da preokrene tok događaja nalazili su se vazduhoplovni generali Borivoje Mirković i Dušan Simović.

Neposredno pred ponoć 26. marta, vojska je zauzela aerodrom u Zemunu, potom i centar Beograda, odnosno kvart vladinih zgrada. Zaverenici su uhapsili predsednika vlade Dragišu Cvetkovića i ministra vojske, mornarice i vazduhoplovstva generala Petra Kosića. Zatim su sazvani predstavnici političkih stranaka i saopšteno im je da će Simović biti novi predsednik vlade i on je odmah formirao svoj kabinet.

IZVOR: YT / Borko Marjanović

Knez Pavle se iz Zagreba vratio za Beograd, gde je nateran da sa drugom dvojicom namesnika podnese ostavku. Zatim mu je saopšteno da sa porodicom mora odmah napustiti zemlju.

Beogradski radio je u zoru 27. marta emitovao proglas kralja Petra II Karađorđevića o njegovoj nameri da preuzme kraljevsku vlast. Nakon toga, putem radija se narodu obratio i patrijarh srpski Gavrilo koji je blagoslovio smenu režima. Međutim, kasnije se ispostavilo da je kraljev govor pročitao kapetan korvete Jakov Jovović, čiji je glas dosta podsećao na kralja Petra II.

Na ulicama Beograda, ali i drugih gradova, došlo je do velikih demonstracija u znak podrške puču. Iako je Simovićeva vlada formalno isticala da je puč unutrašnje pitanje Jugoslavije i da ne remeti preuzete međunarodne obaveze, bilo je jasno da je reč o istupanju iz Trojnog pakta. Bilo je jasno da će kroz nekoliko dana Drugi svetski rat početi i u Jugoslaviji.

Autor: redportal.rs