Prvi istorijski poduhvat Neruolinka, firme Ilona Maska

Noland Arbo, prvi pacijent Neuralinka na svetu, ušao je u istoriju tako što je objavio tvit na X (bivši Twiter) „samo razmišljajući“. Gospodin Arbo, 29-godišnji kvadriplegičar, postao je prva osoba koja je poslala tvit koristeći samo svoje misli, koristeći NeuralInkov kibernetički implant.

- Twiter me je zabranio jer je mislio da sam bot, a @X i @elonmusk su me vratili na posao jer jesam - našalio se Arbo.

Elon Musk je reagovao na twit gospodina Arboa, proslavljajući ga kao „Prvi post napravljen samo razmišljanjem, korišćenjem uređaja Neuralink Telepathy!“

Ranije Neuralink Corp. je uživo emitovala ažuriranje koje prikazuje g. Arboa kako igra video igrice i online šah koristeći svoj um. U strimu uživo, gospodin Arbo je pomerio kursor na računaru bez upotrebe bilo kakvih fizičkih alata. Objasnio je da jednostavno zamišlja da se kursor pomera tamo gde on želi da ide i ide.

- Odustao sam od igranja te igre - rekao je, misleći na igru Civilization VI, - Svi ste mi dali mogućnost da to ponovo uradim i igrao sam 8 sati zaredom.

Arbo je rekao da je zadobio povredu kičmene moždine u „nakaznoj nesreći u ronjenju“ pre osam godina. Radio je kao savetnik u letnjem kampu za decu kada je 2016. doživeo nesreću koja ga je ostavila kvadriplegikom. Takođe je rekao da je pušten iz bolnice dan nakon Neuralink procedure u januaru, koja je prošla glatko. On je dodao da "još treba da se uradi" na usavršavanju tehnologije.

Neuralink je startup za tehnologiju mozga koji je osnovao Elon Musk. Njegov implant omogućava pacijentu da koristi svoje misli za kontrolu računara. Musk je dodao da će kompanija početi radom sa pacijentima koji imaju ozbiljna fizička ograničenja kao što su oštećenje cervikalne kičmene moždine ili kvadriplegija.

Cilj kompanije je da poveže ljudske mozgove sa računarima kako bi se pomoglo u rešavanju složenih neuroloških stanja.

Autor: redprotal.rs