I ima 1% stakla 🫗

Francuski modni brend Coperni nedavno je predstavio jedinstvenu verziju svoje kultne Svipe torbe napravljene od najlakšeg čvrstog materijala na Zemlji aerogela. Nazvana Air Svipe, torba ima masu od samo 37 grama.

Svake godine, Coperni ponovo kreira svoju popularnu Svipe torbu na jedinstven način. Prošle godine su kreirali torbu od meteorita, ručno isklesanu od meteorita koji je pao na Zemlju pre više hiljada godina. To zvuči prilično teško za pobediti, ali ovogodišnji projekat je bio još ambiciozniji. Francuski brend se udružio sa grčkim istraživačem i vizuelnim umetnikom Joanisom Mihaludisom kako bi kreirao najlakšu tašnu na svetu od revolucionarnog materijala zvanog aerogel. Ovaj ultra-lagani materijal omogućio je Mihaludisu da napravi torbu dimenzija 27x16x6 centimetara koja ima masu samo 37 grama.

Foto: Instagram.com/ellementhailand

Silikatni aerogel je najlakši čvrsti materijal na svetu, jer se sastoji od 99% vazduha i 1% stakla. Proizvodi se u kalupu od nerđajućeg čelika kroz poseban proces sušenja, koji koristi specifične temperature i pritiske za transformaciju tečnosti u staklo.

Iako je veoma delikatan, aerogel nije tako krhak kao što mislite. Može da izdrži pritisak koji je 4.000 puta veći od njegove težine i da se zagreje do 1.200 stepeni Celzijusa, tako da ako se pitate da li Air Svipe torba zaista može da drži bilo šta, odgovor je DA.

Foto: Instagram.com/ellementhailand

- Materijal je između nečega što postoji i nečega što ne postoji. I ona je u ovom međustanju, kao anđeosko stanje. Ovo je prostor između Copernijeve torbe - rekao je Joanis Mihaludi.

Coperni Air Svipe Bag je debitovala na reviji F/V 2024. tokom Nedelje mode u Parizu i od tada je tema u modnom svetu.

Zanimljivo je da su 2019. godine zanatlije u londonskom dizajnerskom studiju Bompass & Parr koristile tehnologiju aerogela da kreiraju najlakši desert na svetu koji je bio 96% vazduha i imao masu samo 1 gram.

IZVOR: YT / gloriasroutine

Autor: redportal.rs