Vojnici se smenjuju svakog meseca i žive u skromnim objektima, bez tekuće vode i struje.

Španija ima skoro 2.000 kilometara kopnene granice sa Portugalom i Francuskom, ali ima i mnogo manje granice sa zemljama poput Andore, Ujedinjenog Kraljevstva (Gibraltar) i Maroka. Sa Marokom, Španija deli najmanju kopnenu granicu na svetu, 85 metara dugačak deo zemlje koji povezuje stenu veličine oko 19.000 kvadratnih metara sa marokanskom obalom. Penjon de Velez de la Gomera je španska teritorija od 1564. godine kada ju je osvojio admiral Pedro de Estopijan, i iako je Maroko više puta polagao pravo na nju, Španija nikada nije pristala da vrati zemlju i zapravo ima trupe stacionirane tamo da sprovedu špansku vlast.

Penjon de Velez de la Gomera je jedno od takozvanih mesta suvereniteta koje Španija ima u severnoj Africi, zajedno sa Seutom, Meliljom, Penjon de Alhucemas, ostrvima Čafarinas i Isla de Perejil. Njegov pravni status je status neautonomnih teritorija pod španskom upravom. Zanimljivo je da je ova neplodna stena bila ostrvo do 1934. godine kada je zemljotres stvorio malu prevlaku i pretvorio ostrvo u poluostrvo. Ova kopnena granica je zvanično priznata kao najmanja na svetu.

Penjon de Velez de la Gomera trenutno naseljavaju samo španske trupe zadužene za nadzor i odbranu. Vojnici se smenjuju svakog meseca i žive u skromnim objektima, bez tekuće vode i struje. Oni se oslanjaju isključivo na brodove španske mornarice koji redovno isporučuju zalihe.

To je poslednja španska teritorija koja je pretrpela invaziju agenata strane sile. U 2012. godini, grupa od 7 ljudi koji su pripadali organizaciji poznatoj kao Koordinacioni komitet za oslobođenje Seute i Melilje ušuljala se na stenu i zamenila špansku zastavu marokanskom. Invazija je trajala samo nekoliko minuta, pošto su španske trupe brzo skinule stranu zastavu i uhapsile počinioce, ali se tehnički računala kao stvarna invazija.

IZVOR: YT / Un Mundo Inmenso 

Autor: redportal.rs