Sahranjen sa ciglom u ustima 😱👇

Vampir iz 16. veka, koji je sahranjen sa kamenom ciglom u ustima, vaskrsao je zahvaljujući radu stručnjaka za rekonstrukciju lica. Otkriven je u masovnoj grobnici za žrtve kuge, i u pitanju je davno umrla žena koja je možda bila osumnjičena da širi bolest svojom krvožednošću, pa je otuda i potreba da se zapuši njen grkljan.

Telo je prvi put otkriveno 2006. tokom iskopavanja grobnog mesta na ostrvu Lazareto Nuovo u Venecijanskoj laguni. Nekada korišćeno kao sanatorijum za obolele od kuge, ostrvo je postalo poslednje počivalište za veliki broj ljudi koji su umrli tokom izbijanja epidemije 1576. godine.

Foto: Cicero Moraes, OrtogOnline, 2024 (CC BY 4.0)/Cicero Moraes, OrtogOnline, 2024 (CC BY 4.0)

Ovaj period u evropskoj istoriji doživeo je porast vampirske histerije jer su seljani počeli da traže natprirodne žrtvene jarce za smrtonosne bolesti koje su poharale kontinent. Smatra se da su teoriju o vampirima proširili italijanski grobari koji su redovno dolazili u kontakt sa jezivim leševima koji se raspadaju dok su ponovo otvarali masovne sahrane kako bi dodali još tela.

Ovi truli ostaci često bi izgledali užasno naduti sa telesnim tečnostima koje su curile iz njihovih usta i nosa, što je dovelo do ideje da se hrane krvlju svojih sunarodnika. U nekim slučajevima, pokrovi postavljeni preko usta leševa su se možda raspali, što je izazvalo ideju da su vampiri nekako crpili snagu iz jedenja ovih komada tkanine.

Foto: Cicero Moraes, OrtogOnline, 2024 (CC BY 4.0)/Cicero Moraes, OrtogOnline, 2024 (CC BY 4.0)

Analizirajući ženski leš još 2010. godine, istraživači su zaključili da su ciglu namerno stavili u ženina usta grobari koji su primetili da je ona pojela pokrov lica. Umetanje tvrdog kamena je stoga možda trebalo da spreči nju da magično širi kugu ujedanjem drugih žrtava.

Dalja analiza kostiju pokazala je da je žena bila u 60-im godinama kada je umrla i da je uglavnom jela povrće i žitarice, ishranu koja ukazuje na nisku društvenu klasu. Iako nas ove informacije ne približavaju razumevanju zašto se ova osoba mogla smatrati vampirom, kasnija istraživanja su bacila hladnu vodu na celu ideju sugerišući da je cigla možda slučajno završila u ustima leša.

Foto: Cicero Moraes, OrtogOnline, 2024 (CC BY 4.0)/Cicero Moraes, OrtogOnline, 2024 (CC BY 4.0)

Da bi rekonstruisao lice žene, 3D dizajner i forenzički stručnjak Cicero Moraes je prvo skicirao frontalni i bočni pogled na lobanju, kao i zubne lukove, koristeći merenja i projekcije stvarne lobanje. Ovaj model je zatim digitalno uobličen preoblikovanjem kompjuterske tomografije lica modernog pojedinca kako bi se uklopio u konture drevne lobanje.

Moraes je zatim napravio repliku cigle od stiropora i sproveo niz eksperimenata kako bi utvrdio da li je predmet mogao biti namerno ubačen u usta žene nakon njene smrti. Rezultati su pokazali da je cigla mogla biti postavljena unutar usne duplje bez oštećenja zuba ili mekog tkiva, iako je još uvek nejasno da li je to učinjeno namerno ili ne.

Istraživanje je objavljeno u časopisu OrtogOnline.

Autor: redportal.rs