Poslednje dete dobio u 77. godini 😱

Knez Miloš Obrenović nije važio za vernog supruga, a u istoriju se upisao i kao srpski vladar i vladar Evrope svog vremena sa najviše dece.

U braku sa Ljubicom Vukomanović je imao osmoro dece. Najstarija kćerka Petrija Perka Obrenović (1808—1871) udala se za zemunskog trgovca Todora Bajića i bila je prva Srpkinja koja se udala u venčanici i koja je naslikana na portretu, ali koji je nažalost izgubljen. Imala je četvoro dece, među kojima je bio i sin Miloš Bajić, mađarski baron i istaknuti dobrotvor Matice srpske i srpske gimnazije u Novom Sadu.

Druga Miloševa kćerka Jelisaveta (1814—1848) bile je prva Srpkinja koja je svirala klavir. Bila je udata za Jovana Nikolića, austrijskog barona od Rudne i sa njim imala sinove Teodora, Milana, Mihaila i Mladena. Teodor je bio član Ugarskog sabora i Matice srpske.

Četvoro Miloševe dece sa Ljubicom je umrlo u detinjstvu. To su bili sinovi Todor i Petar, odnosno kćerke Ana i Marija. Milošev sin i naslednik Milan umro je u 19. godini, a najmlađi sin Mihailo je ubijen u atentatu.

U vanbračnom odnosu sa sluškinjom Petrijom, knez Miloš je dobio vanbračku kćerku Veliku koja je umrla u detinjstvu. Saznavši za njihovu vezu, kneginja Ljubica je ubila Petriju na pragu kuće. Miloš je imao vanbračnu kćerku Mariju sa sluškinjom Slavkom.

Tokom boravka u Beču, Miloš je sa Franciskom Hitenberg dobio sina Aleksandra Gustava i kćerku Mariju sa sluškinjom, kao i još jednu kćerku sa Marijom Graf. Sa jednom Ruskinjom je u 77. godini dobio sina Milana, ali je i on umro u detinjstvu.

Najpoznatije Miloševo vanbračno dete bio je Milivoje Petrović Blaznavac. Zapravo, nema dokaza da je Blaznavac zaista bio Milošev sin, ali je i sam Blaznavac voleo da se tako priča. Blaznavac je bio član Namesništva koje je vladalo u ime maloletnog kneza Milana Obrenovića, a sahranjen je u grobnici Jevrema Obrenovića, Miloševog brata.

View this post on Instagram

A post shared by Nevena Kovačević| Istorija & Putovanja (@putevima_srpske_istorije)

IZVOR: IG / @putevima_srpske_istorije

Autor: redportal.rs