Vazdušni napadi NATO-a na SRJ, izvršeni bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine

Ruska Državna duma usvojila je na plenarnoj sednici nacrt teksta dokumenta kojim će se obratiti Ujedinjenim nacijama povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

U tekstu se navodi da se oba doma Savezne skupštine Rusije obraćaju UN, međunarodnim parlamentarnim organizacijama i parlamentima stranih država sa pozivom da osude vojnu operaciju zemalja NATO-a protiv Jugoslavije, da se suprotstave pokušajima menjanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999. godine, kako se ističe, u interesu kolektivnog Zapada i da preduzmu mere kako bi se zemlje članice Alijanse pozvale na međunarodnopravnu odgovornost za agresiju na SRJ.

Ukazuje se da je nekažnjivost NATO agresije na Jugoslaviju stvorila pretpostavke za nove vojne akcije širom sveta pod, kako se navodi, "maskom izjava o borbi za vrednosti slobode i demokratije", prenela je RIA Novosti.

- Uverenje kolektivnog Zapada u svoju nepogrešivost i pravo da odlučuje o sudbini drugih naroda i država doveli su do stvaranja neonacističkog režima u Ukrajini koji je posle državnog udara 2014. postavio kurs za sprovođenje politike genocida nad ruskim stanovništvom i pokretanje oružanog sukoba na teritoriji ove zemlje - navodi se u nacrtu rezolucije, a prenosi RTS.

Vazdušni napadi NATO-a na SRJ, izvršeni bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine. NATO bombardovanje dovelo je do smrti više od 2.500 ljudi, uključujući osamdeset sedmoro dece, i štete od 100 milijardi dolara, a lekari beleže posledice upotrebe osiromašenog uranijuma, odnosno porast broja obolelih od raka, napominje ruska agencija.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski saopštio je ranije da će, na zahtev Moskve 25. marta, biti održana sednica Saveta bezbednosti povodom 25 godina od agresije NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Autor: Rts.rs