Nakon majke, nju je odbacila i starateljka 😥

Gorila Džamila rođena je 6 sedmica pre vremena, i to carskim rezom. Zbog operacije i, kako se pretpostavlja, nedostatka hormonskog odgovora tela kakav se dešava tokom porođaja njena majka Sekani ju je odbacila. 

IZVOR: X / FortWorthZoo/status

U Zoološkom vrtu Fort Vort u Teksasu, u kome je rođena, pokušali su da brigu prebace na surogat majku, tj. starateljku Grejsi, ali je i ona odbacila malenu Džamilu, pa će sada pokušati s još jednom gorilom koja nema svoje potomke.

- Pratili smo Grejsi, ali trening je previše usporio, nije primećen napredak koji smo očekivali. Doneli smo tešku odluku da završimo trening i fokus prebacimo na drugu ženku u grupi - Vinifred, koju svi zovu Fred - naveli su iz ZOO vrta na Facebooku i dodali:

View this post on Instagram

A post shared by Fort Worth Zoo (@fortworthzoo)

IZVOR: IG / fortworthzoo

- Fred ima 33 godine i nema svojih potomaka, ali je pokazala neko interesovanje za Džamilu. Naš cilj je da osiguramo da Džamilu odgajaju gorile. Dok budemo radili s Fred, nastavljamo konsultacije s partnerima o najboljim koracima.

Kako dodaju, u međuvremenu Džamila je zdrava, sve jača i raste. Radi na razvoju mišića i pokretnosti.

Foto: Twitter.com/FortWorthZoo

Posebno odelo za Džamilu

U okviru treninga zaposleni u ZOO vrtu nose specijalno odelo zbog koga se Džamili čini da je na drugoj gorili. Početkom marta objavljen je i kratak video na kome se vidi kako je malena gorila, čije ime na svahiliju znači Lepotica, našla vlastite noge, piše Telegraf, a prenosi Avaz.

Autor: telegraf.rs/avaz.ba