Nakon cvetanja će uginuti 😥

Ponekad se u prirodi dešavaju događaji koje moramo da čekamo. Takav je i jedan u Birmingemu, u Velikoj Britaniji, gde botaničari oduševljeno čekaju cvetanje njihovog Safirskog tornja (Sapphire Tower).

Biljka safirski toranj (Puia alpestri) iz čileanskih Anda može da procveta i do 10 godina. Biljka je član porodice bromelija, daleko srodna sa ananasom. Obično se nalazi na visokim nadmorskim visinama do 2.200 metara u planinama, ova biljka se oslanja na kolibrije da oprašuju svoje cveće.

Umesto toga, u Arid Glasshouseu u Birmingemskoj botaničkoj bašti, botaničari koriste četke za farbanje da bi ponovili taj efekat. Cvetovi su zadivljujuće metalik tirkizne boje sa živopisnim narandžastim prašnicima (delić prašnika gde se proizvodi polen) koji se nalaze između tamnozelenih listova i bodlji.

Foto: Wikipedia.org/Zareksiegel

- Svaki cvet traje samo nekoliko dana, što nam daje ograničen vremenski okvir da prirodi pružimo ruku. U nedostatku njegovih prirodnih oprašivača, umesto toga ćemo pokušati ručno oprašivanje - objasnio je viši hortikulturista staklene bašte Alberto Trinco u izjavi.

Tim kaže da je biljka u kolekciji već 20 godina. Smatra se da će biljka cvetati samo između 10 dana i 2 nedelje, dajući kratak prozor za uživanje u ovom spektakularnom retkom prizoru.

- Veoma sporo raste, tako da je prisustvovati njegovom spektakularnom cvetanju i uzbudljivo i retko - kaže Trinco.

Nažalost, ova biljka je poznata kao monokarpna, što znači da će nakon cvetanja biljka uginuti. Međutim, tim ima plan za ovo.

- Nadajmo se da će nam oprašivanje cveća četkom za dobijanje semena omogućiti da obezbedimo prisustvo ove neverovatne vrste u našoj kolekciji za buduće generacije i divljenje.

Autor: redportal.rs