📍 Postavka "Zovite me nežnost " trajaće do 7. aprila

U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je još jedna izložba slika i skulptura,pod nazivom Zovite me nežnost mladih umetnika Miljana Stevanovića i Radeta Mutapovića, u produkciji Galerije Štab iz Beograda. Izložba je jedinstveno poetsko, umetničko istraživanje inspirisano plemenitom,nežnom i utopijskom poezijom francuskog pesnika, Žaka Prevera.

Izložbu Zovite me nežnost publika može pogledati sve do 7. aprila 2024. u Kulturnom centru Srbije – 123 Rue Saint Martin, Pariz. 

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili direktorka Kulturnog centra Srbije, NataliBeljanski i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije koji je rekao:

- Jako je važno da naši umetnici imaju dodira sa drugim umetnčkim tržištima, a posebno sa Francuskom i Parizom.

Foto: preventer

Kustoskinja izložbe Ana Kršljanin je dodala:

- Naziv izložbe Zovite me nežnost prirodno se otelotvorio nakon mog bezbrojnog vraćanja Preverovoj poeziji, koja mi je bila glavna inspiracija za ovu izložbu. U Preverovoj poeziji uvek su me fascinirale te jednostavne reči koje su istovremeno snažne i nežne i koje imaju izuzetnu težinu, a kojima on slavi život, ljubav i drugo biće i saosećanje. Osnovna ideja izložbe je takođe utopija, jedan bezbrižni svet i stvaranje umetnosti kao bezbrižnog mesta, dakle sušta suprotnost umetnosti koja je angažovana, koja u svoje teme uvodi politiku ili neke socijalne teme. Ova izložba teži upravo da stvori to bezbrižno mesto, koje je lekovito i izolovano.

IZVOR: YT / Preventer Belgrade

Slike Miljana Stevanovića velikog formata predstavljaju jednu od najprisutnijih tema u čitavoj istoriji umetnosti, a to je pejzaž.

Foto: preventer

- Moji radovi na ovoj izložbi su zapravo serija slika urađenih specijalno za ovu izložbu, te mi je inspiracija svakako bila Preverova poezija. Ova serija obuhvata 12 monumentalnih slika, velikih dimenzija i tri slike manjeg formata. Tehnika kojom sam radio je ulje na platnu, koja mi omogućava jedan bolji prilaz materiji koju sam predstavljao zbog prelivanja i pretapanja boja. Sam način slikanja je podrazumevao postepenu izradu svakog sloja slike, a sam pristup slikanju je bio sitnim potezima četke, te mi je rad na svakoj slici imao gotovo meditativna dejstva.

U jedinstvenom vrtu sočnih boja i organskih predela nalaze se i pažljivo odabrane skulpture životinja Radeta Mutapovića.

Foto: preventer

- Ovo je nastavak serije koju sam ranije radio. Ono što je novo u ovoj seriji skulptura su zmije, koje do sada nisam radio, dok se skulpture riba nastavljaju na neke prethodne serije radova.

IZVOR: YT / Preventer Belgrade

Autor: Redportal.rs