⏰ 22. februar 2024. u 19 časova.

Galerija Štab predstavlja radove Joškina Šiljana i Aleksandra Stanojevića Kempe na izložbi LE NEZ  u Parizu.

U Kulturnom centru Srbije u Parizu, 22. februara 2024. u 19 časova (123 Rue Saint Martin) biće otvorena izložba LE NEZ - NOS kojom će galerija Štab, kao jedna od najaktivnijih galerija savremene umetnosti iz Beograda, predstaviti umetnike sa kojima ima višegodišnju uspešnu saradnju – Joškina Šiljana i Aleksandra Stanojevića Kempu. 

Foto: joškin šijan

Šiljan svoje ideje predstavlja radovima velikog formata gde kroz čistu paletu i apstrahovane forme duhovitim nazivima i asocijativnim formama predstavlja nos kao glavnog protagonistu situacije ili momenta.

Kako kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar ističe, LE NEZ, kao omaž istoimenog Đakometijevog (Alberto Giacometti) rada, koristi nos kao polaznu tačku za svež pogled na ulogu satire i metafore u najnovijim ciklusima radova Joškina Šiljana i Aleksandra Stanojevića Kempe.

- Za razliku od očiju, okarakterisanih kao ”prozor duše”, nos zauzima upadljivu ali i problematičnu poziciju kroz istoriju tipizacije i karakterizacije različitih ljudskih rasa (grčki, jevrejski, afrički), navika, klasnih pripadnosti i društvenih vrednosti (aristokratski, seljački, prćasti, kukasti) – iz teksta kataloga, Aleksandra Lazar.

Foto: aleksandar stanojevic

Kempine skulpture su totemskog karaktera, monohromne i dominantne, rađene od svakodnevnih predmeta i recikliranih materijala, obložene papir mašeom. Šiljan svoje ideje predstavlja radovima velikog formata gde kroz čistu paletu i apstrahovane forme duhovitim nazivima i asocijativnim formama predstavlja nos kao glavnog protagonistu situacije ili momenta.

Marko Brun, osnivač i direktor galerije Štab, koji godinama zastupa ova dva umetnika i ističe:

- Jako je značajna inicijativa i nova politika Ministarstva kulture RS da se program u našem Kulturnom centru u Parizu učini dinamičnijim uključivanjem privatnih galerija sa svojim umetnicima i programima. Privatne galerije jesu istinski nosioci savremenih trendova i kretanja u umetnosti, pa će ovakvi poduhvati i prilike za predstavljanje naših umetnika u inostranstvu donositi nove mogućnosti za umrežavanje i priključivanje svetskim tokovima koji nastaju i plasiraju se u najvećim centrima umetnosti, kao što je Pariz.

Foto: joškin šijan

Izložba LE NEZ je omaž galskoj i srpskoj kulturi, oprečnim i problematičnim lokalnim i regionalnim metaforama, tribalnim kulturama i tribalizmu u umetnosti, ali i diskurzivnoj konstrukciji identiteta.

Autor: Redportal.rs