Grok je u novembru 2023. integrisan u društvenu mrežu Iks (Tviter) kao četbot, a pristup njemu su imali samo pretplatnici

Kompanija za razvoj veštačke inteligencije xAI u vlasništvu američkog milijardera Ilona Maska objavila je izvorni kod svog AI modela Grok na platformi Githab (GitHub), prenosi portal Verdž.

Firma je saopštila da je na Githabu objavila osnovnu verziju koda modela Grok iz oktobra 2013. godine, pre nego što je model obučen za bilo kakve specifične svrhe, navodi se u saopštenju kompanije xAI.

Grok je u novembru 2023. integrisan u društvenu mrežu Iks (Tviter) kao četbot, a pristup njemu su imali samo pretplatnici.

Mask je početkom meseca pred sudom u San Francisku podneo tužbu protiv kalifornijske kompanije Open AI, njenih suosnivača Sema Altmana i Grega Brokmana i pridruženih entiteta, navodeći da su tuženi prekršili svoje ugovorne sporazume u kojima se navodi da će razvijati veštačku inteligenciju (AI) u korist čovečanstva, preneli su mediji.

Američki milijarder je tada, između ostalog, kritikovao Open AI zbog toga što je kompanija usvojila praksu zatvorenog koda.

Autor: Tanjug