Novo pravilo zabranjuje krizotilni azbest, jedinu vrstu tog vlaknastog minerala koji je u stalnoj upotrebi

Američka Agencija za zaštitu životne sredine (The Environmental Protection Agency - EPA) objavila je danas sveobuhvatnu zabranu azbesta.

Novo pravilo zabranjuje krizotilni azbest, jedinu vrstu tog vlaknastog minerala koji je u stalnoj upotrebi u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi AP.

Do ovakve odluke došlo je zato što se pomenuta kancerogena supstanca još uvek se koristi u nekim izbeljivačima sa hlorom, kočionim pločicama i drugim proizvodima i, kako je objavila agencija, svake godine usmrti desetine hiljada Amerikanaca

Medij ističe da to konačno pravilo predstavlja veliko proširenje regulative u skladu sa zakonom iz 2016, kada su revidirani propisi koji regulišu količine desetine hiljada toksičnih hemikalija u svakodnevnim proizvodima - od sredstava za čišćenje u domaćinstvu do odeće i nameštaja.

Administrator EPA Majkl Regan nazvao je donošenje konačnog pravila glavnim korakom u zaštiti javnog zdravlja.

- S današnjom odlukom, EPA konačno ukida upotrebu hemikalije toliko opasne da je zabranjena u više od 50 zemalja, naveo je Regan.

On dodaje da se do istorijske zabrane stizalo više od 30 godina, a najviše zahvaljujući amandmanima koje je Kongres implementirao 2016. godine, čime je popravljen Zakon o kontroli toksičnih supstanci, glavni američki zakon koji reguliše upotrebu hemikalija.

- Prestanak upotrebe azbesta unapređuje ciljeve inicijative američkog predsednika Džozefa Bajdena i cele vlade za okončanje raka u SAD, rekao je Regan.

AP napominje da izloženost azbestu izaziva rak pluća i druge vrste raka, a povezana je sa više od 40.000 smrtnih slučajeva u SAD svake godine.

Autor: Tanjug