Simptomi uključuju groznicu, pospanost, glavobolju, ukočenost vrata, mučninu i vrtoglavicu

Encefalitis Murrai Vallei ili MVE je bolest koju prenose komarci, a prvi put je prijavljena ove godine u regionu Kimberlei u Zapadnoj Australiji, a VA Health pozvala je lokalno stanovništvo i posetioce da se zaštite od ujeda komaraca, jer je to ozbiljno i potencijalno smrtonosna bolest.

Ova bolest rezultirala je smrću deteta u tom kraju prošle godine.

Simptomi uključuju groznicu, pospanost, glavobolju, ukočenost vrata, mučninu i vrtoglavicu, upozoravaju. Groznica može biti jedini znak rane infekcije kod dece i svako ko ima bilo koji od gore navedenih simptoma treba odmah da potraži savet lekara.

Bolest prenose komarci, a mnogi ljudi su se zarazili tokom pecanja ili kampovanja, upozorio je naučnik Endru Džerdin i pozvao na upotrebu repelenata.

- Iako je rizik od infekcije i bolesti nizak, bolest uzrokovana virusom u nekim slučajevima može biti ozbiljna - rekao je on, a prenosi K1info.

Upozorenje dolazi nakon što su u regionu prijavljene i druge bolesti koje prenose komarci, uključujući porast slučajeva virusa Ros River (RRV), dok je prošle godine Japanski encefalitis (JE), jedini koji se može sprečiti vakcinom, za razliku od MVE- i RRV.

Autor: K1info.rs