Prema rečima Borelja, traženje od Ukrajine da se preda je više od želje za mirom

Papa Franja, koji se ranije založio za pregovore o Ukrajini, pominjući „belu zastavu”, „gura nos gde mu nije mesto”, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj u intervjuu španskom radiju RNE.

Prema rečima Borelja, traženje od Ukrajine da se preda je "više od želje za mirom".

- Papa gura nos gde mu nije mesto. Verujem da sada nije vreme da pozivamo Ukrajinu na predaju, već je naprotiv, vreme je da nastavimo da pomažemo [Kijevu] - naglasio je diplomata.

Istovremeno, Borelj je izjavio da je potrebno ponovo naoružati Evropsku uniju u kontekstu moguće eskalacije sukoba u Ukrajini.

- Nemamo dovoljno vojnih resursa. Kada dođe rat, treba videti da li ih imate ili ne, pošto ih mi nemamo, moramo da počnemo da ih proizvodimo - rekao je on.

Papa je više puta pozivao na traženje diplomatskih načina za okončanje neprijateljstava u Ukrajini. Papa Franja je 9. marta u intervjuu švajcarskim novinarima rekao da se „onaj ko ima hrabrosti da podigne belu zastavu i pregovara” može smatrati jakim. Papa je takođe napomenuo da se pregovori ne smatraju kapitulacijom, već da ih treba pokrenuti „na vreme”, pre nego što se situacija „pogorša”, prenosi Sputnjik.

Autor: redportal.rs