Postigao Ginisov rekord 🏆

Nemački student mašinstva proveo je 10 meseci modifikujući automobil igračku i pretvarajući ga u izuzetno brzo vozilo koje može da postigne brzinu do 148 km/h.

Marsel Pol (31) oduvek je bio fasciniran Bobi automobilima, tipom automobila igračke koji je izmišljen da pomogne deci da nauče da hodaju, ali koji je stekao kult među takmičarima u spustu tokom 1990-ih. Sa 14 svetskih prvenstava i 9 evropskih prvenstava iza sebe, Pol je jedan od najuspešnijih vozača u istoriji ovog sporta, ali da bi zaista učvrstio svoje nasleđe, odlučio je da uradi nešto još ambicioznije, stvori najbržu automobil igračku na svetu. Trebalo mu je 10 meseci da istraži, dizajnira i napravi, ali uspeo je da obori stari rekord od 88 milja na sat u svom prvom pokušaju.

Marsel je počeo tako što je kupio Baby Porsche 911 od kompanije BIG da bi koristio kao osnovu svog ambicioznog projekta. Zatim je napravio aluminijumsku šasiju za nju i zamenio standardni volan za trkački. Ali, što je najvažnije, naručio je od kompanije da napravi električni motor i bateriju prema njegovim specifikacijama, kako bi se uverio da se uklapaju u mali okvir, jer je održavanje izgleda autića bilo ključno.

Foto: Printscreen YouTube/Bobby-Car World Records

Pronalaženje nekoga ko će sponzorisati njegovu ideju bio je još jedan veliki izazov, jer ga je cela stvar koštala samo 10.000 dolara, ali je na kraju to uradio i uspeo je da odnese svoj automobil igračku na trkačku stazu Hokenhajmring u Nemačkoj da ga testira. Da bi maksimizirao svoje šanse za postavljanje novog Ginisovog rekorda, Marsel je vozio automobil najdužom ravnom stazom, Parabolikom, a takođe je izvršio podešavanje u poslednjem trenutku koje je moglo da dovede do katastrofe uklonio je ograničenja na kontroloru.

- Ova promena nije testirana i mogla je da dovede do prenapona tokom pokušaja rekorda. Ovo bi dovelo do toga da se vozilo jednostavno ugasi tokom pokušaja. Na sreću, to se nije dogodilo - rekao je mladi hrabar za Ginis.

Marsel Pol uspeo je da probije planirani cilj od 88 mph u svom prvom pokušaju, dostižući neverovatnih 92,24 mph (148 km/h) i postavivši novi Ginisov rekord za najbrži automobil za vožnju na svetu.

IZVOR: YT / Bobby-Car World Records

Autor: redportal.rs