Za Barbi samo jedan Oskar 😱

Oskara za najbolji film, najprestižniju nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, dobio je Openhajmer, biografska drama o životu i radu američkog fizičara Julijusa Roberta Openhajmera, tvorca atomske bombe.

Oskara za najbolju režiju dobio je Kristofer Nolan, reditelj Openhajmera, u konkurenciji sa Martinom Skorsezeom, a Oskara za najboljeg glumca u glavnoj ulozi dobio je Kilijan Marfi koji je tumačio Openhajmera. Robert Dauni je osvojio Oskara za najboljeg glumca u sporednoj ulozi za ulogu u ovom filmu, a Openhajmer je osvojio i priznanja za najbolju originalnu muziku, najbolju fotografiju i najbolju montažu.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели The Academy (@theacademy)

IZVOR: IG / @theacademy

Iako je prethodne godine Barbi važio za glavnog konkurenta Openhajmeru, što je dovelo do globalnog trenda podela publike koji je nazvan Barbihajmer, film sa Margo Rubi u glavnoj ulozi je osvojio samo Oskara za najbolju originalnu pesmu.

IZVOR: YT / Billie Eilish

Oskara za najbolju glumicu u glavnoj ulozi osvojila je Ema Stoun za ulogu u filmu Jadna stvorenja, a Oskar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi pripao je Davini Džoj Randolf.

Francuska drama Anatomija pada osvojila je priznanje za najbolji originalni scenario, dok je American Fiction nagrađen Oskarom za najbolji adaptirani scenario.

Dečak i ptica, film japanskog reditelja Hajaoa Mijazakija, dobio je Oskara za najbolji animirani film. istorijska drama Zona interesa zadobila je priznanja za najbolji međunarodni film i najbolji zvuk.

Dvadeset dana u Marijupolju proglašen je za najbolji dokumentarni film. Japanski film Godzila minus jedan osvojio je Oskara za najbolje vizualne efekte.

Autor: redportal.rs