Ni jedan postignut i preko 100 primljenih golova ☝️

Nije tajna da se fudbal na Pacifiku ne igra na nivou koji je blizu onog koji je standardan za Evropu i Južnu Ameriku, ali ni profesionalne rangove ostalih kontinenata. Ipak, čak i među pacifičkim ostrvima postoji jasna razlika između onih koji imaju fudbalsku tradiciju, veliku dijasporu u fudbalskim zemljama ili prosto veći broj stanovnika, pa samim tim i veću šansu da formiraju kakav-takav nacionalni tim. Toj grupi zemalja definitivno ne pripada Mikronezija.

Mikronezija, nacija sa svega sto hiljada stanovnika na oko 600 malih ostrva, nije fudbalska sila, nema fudbalsku tradiciju, ali ima malu grup zaljubljenika u igru koji pokušavaju da održe lokalni savez, motivišu mlade da treniraju, ali i održe nacionalni tim sa ciljem da se u jednom momentu priključe takmičenjima u organizaciji FIFA.

Posle 2003. godine, kada je seniorski tim ove zemlje ubedljivo poražen u svim mečevima Pacifičkih igrama, Mikronezija nije više od 10 godina igrala ni na jednom takmičenju. U želji da ožive reprezentaciju ljudi iz tamošnjeg saveza osnovali su reprezentaciju igrača do 23 godine koju su prijavili za kvalifikacioni turnir za narednu fazu kvalifikacija za Olimpijske igre.

Turnir je održan u Port Morezbiju, prestonici Papua Nove Gvineje.

Mikronezija je žrebom završila u grupi sa Tahitijem, koji ima profesionalne i poluprofesionalne igrače čak i u francuskim klubovima, Fidžijem, za pacifičke uslove velikom državom koja ima solidnu ligu i veliki broj igrača u inostranstvu, naročito u Australiji i Vanuatu, zemlju sa takođe solidnom ligom, za ovaj nivo, ali i određenim brojem profesionalnih fudbalera u Australiji i širom sveta.

Iako su se fudbaleri Mikronezije pripremili posebno da na teren u ovim mečevima izađu otvoreno i ne predaju se bez velike borbe, stvari nisu pošle po planu. Na otvaranju su poraženi od Tahitija rezultatom 30:0. Nakon toga na red je došao duel sa Fidžijem od kojeg su poraženi rezultatom 38:0, da bi ih Vanuatu pobedio rezultatom 46:0 u poslednjem kolu.

Ne samo što su pojedinačni mečevi redom oborili rekorde najgorih rezultata, već je i sam turnir ostao upamćen kao verovatno i najgore odigran turnir neke reprezentacije.

Namera da ovaj turnir oživi fudbal u Mikroneziji nije uspela, budući da ni jedna njihova selekcija nije odigrala ni jednu međunarodnu utakmicu nakon poraza od Vanuatua, a savez je praktično raspušten.

Ipak, do preokreta dolazi prošle godine - naime, Mikronezija osniva futsal savez, u želji da ljubav prema igri premeste na nešto manji teren kroz igru u kojoj učestvuje manje igrača i prosto je slabija konkurencija. Najavljen je veliki godišnji turnir u Mikroneziji, a iz novookupljenog saveza saopšteno je da je ovo prvi korak ka novom pokušaju apliciranja u članstvo u FIFA, OFC i ostalim fudbalskim organizacijama.

Autor: Balša Stupar