Sa domaćinima razgovarao na engleskom jeziku ☝🏻

Na današnji dan 1953. godine predsednik FNRJ Josip Broz Tito stigao je u je London, a bila je to prva zvanična poseta lidera jedne komunističke zemlje Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tito je u posetu Londonu stigao svojim čuvenim brodom Galeb. Njegovi domaćini bili princ Filip, vojvoda od Edinburga, britanski premijer Vinston Čerčil i njegov zamenik Entoni Idn, dvojica veterana britanske politike i Titovi poznanici još iz vremena Drugog svetskog rata. Svojim domaćinima se obratio na engleskom jeziku, čime je već na početku posete prigrabio simpatije.

IZVOR: YT / British Pathé

Sa pristaništa je otišao u Dauning strit, sedište britanske vlade, gde je održao bilateralni sastanak sa Čerčilom. Sačuvani arhivski snimci svedoče o srdačnosti ovog susreta.

Titova poseta Londonu je bila istorijska po mnogo čemu. Radilo se o njegovom prvom napuštanju Jugoslavije nakon sukoba sa Staljinom i Rezolucije Informbiroa 1948. godine, a samim tim se radilo o događaju visokog rizika, jer su postojala saznanja da Staljin priprema atentat na njega.

IZVOR: YT / British Pathé

Autor: redportal.rs