"SAD dostavlja pomoć, ponašajući se kao da operiše na neprijateljskoj teritoriji"

Zvaničnik UN javno je kritikovao američke planove da pojača humanitarnu pomoć u Gazi, poput izgradnje privremene luke i dostava pomoći vazdušnim putem, izjavivši da su to sve apsurdne i cinične metode sve dok SAD vojno podržavaju Izrael.

U vreme kada Gazi preti opšta Glad, 5 meseci nakon početka napada Izraela, vlada SAD je oslučila da američka vojska vazdušnim putem dostavi hranu ugroženima i da započe izgradnju privremene luke za dostavu doodatne humanitarne pomoći koja će se nalaziti na mediteranskoj obali Gaze.

Međutim Majkl Fakri specijalni zvbaničnik UN za prava na hranu, izjavio je da ti planovi neće imati veliki uticaj na smanjenje rizika od gladi i da neće zaustaviti glad. Pored navedenog, upozorio je na rizik od haosa koji bi nastao usled toga što bi se izgladneli ljudi borili za hranu, kao i to da luku niko nije nije tražio - trebalo je samo da Izrael dopusti UN da sa maksimalnim kapacitetom dostavi humanitarnu pomoć.

Kada se zemlje ograniče na dostavu hrane iz vazduha, kao i iz pomorskih luka, to je uobičajena praksa, ako ne i stalna, za dostavu humanitarne pomoći na neprijateljskoj teritoriji.

Fakri, libansko kanadski profesor prava koji je dobio mandat UN, izjavio je da sve te metode nemaju smisla dok SAD podržavaju vojno Izrael.

Američka vlada je namenila izraelu dodatnih 17,6 milijardi dolara vojne pomoći u ratu protiv Hamasa.

To je više od savezništva. To je brak. Gotovo da je neverovatno.

Autor: index.hr / redportal.rs