"Glad kao oružje"

Šef UN za ljudska prava Volker Turk upozorio je da su izraelska ograničenja na dostavu pomoći u Gazi na putu da postanu planirani zločin protiv čovečnosti koji za cilj ima stvaranje gladi.

Samo jedan dan nakon što je UN izveštaj predvideo neizbežnu glad u severnoj Gazi, Turk je direktnoi nedvosmisleno okrivio isključivo Izrael za takvo stanje na terenu, izjavivši da je terenu sveopšta i sveprisutna glad koja je rezultat izraelskih restrikcija na ulaz i ditribuciju humanitarne pomoći.

Veličina izraelskih restrikcija na ulazak UN humanitarne pomoći u Gazu, zajedno sa načinom na koji Izrael nastavlja da sprovodi vojne operacije, mogu se slobodno nazvati sistematskim korišćenjem gladi kao oružje rata - što je ratni zločin.

Turk je takođe naglasio, da kao okupaciona sila, Izrael ima odgovornost da osigura i redistribuira hranu i medicinske potrebštine kao i da pomogne humanitarnim organizacijama.

Sa druge strane, Izrael je odbacio sve optužbe da sprečava ulazak pomoći u Gazu preko svojih striktnih kontrola na graničnim prelazima. Preijer Benjamin Netanjahu pokušao je da preusmeri krivicu na ograničavanje pomoći Hamasu, optuživši militantnu grupu da krade humanitarnu pomoć.

Kako je izjavio:

Naša politika nije glad, već da omogućimo ulazak humanitarne pomoći po potrebi i koliko god da je potrebno.

Turk je sa druge strane podsetio Izrael na njegove obaveze pod medjunarodnim zakonom i obavezu da osigura civilima u Gazi pristup pomoći na dostojanstven i human način.

Poslednja optužba je posledica više incidenata u kojima je, kako se navodi, IDF pucao na palestinske civile dok su pokušavali da se domognu kamiona sa humanitarnom pomoći.

Autor: redportal.rs