Da li to važi i za žene? 🤔

Kada „uplivate“ u bračne vode dosta stvari se menja. Navike koje ste nekad imali polako nestaju, te je zarad boljeg funkcionisanja u zajednici potreban dogovor i razumevanje.

Međutim, pogotovo na našem podneblju, neki muškarci zadržavaju staro ponašanje, tačnije rade sve što su i pre braka. Često se dešava da u ženi vide „ulogu majke“.

Naučnici su potrvdili da muškarci u braku postaju više lenji i skloni su debljanju. Oni počinju da gomilaju kilogrameu roku od pet godina od ulaska u brak jer jedu više kalorija i manje vežbaju, otkrili su kineski istraživači. Takođe, istraživanje je pokazalo da je brak „povezan sa značajnim uticajem na indeks telesne mase“ (BMI), pri čemu dodatnih 5,2 odsto oženjenih muškaraca ima prekomernu težinu, a stopa gojaznosti porasla je za 2,5 odsto. Međutim, nije bilo dokaza o sličnom trendu među ženama.

Šiven Kvan sa Akademije socijalnih nauka u Kini ističe da je drugi naziv za ovaj fenomen „srećno gojenje“.

- Muškarci se suočavaju sa značajnim rizikom od gojaznosti kako stare, pa je nakon braka važno da se ne prepuste, održavajući zdrave navike u ishrani i redovno vežbajući. Nasuprot tome, nije postojao jasan trend za ženski BMI nakon braka - istakao je profesor Kvan.

Studija, objavljena u časopisu Economics & Human Biology, otkrila je da muški indeks telesne mase nastavlja da raste u prvih pet godina nakon stupanja u brak, nakon čega sledi period stabilizacije, piše Dejli Mejl.

Autor: MONDO