Do 20 timova će se plasirati u finale i podeliti prvi milion dolara od ukupne nagrade 💸

Gugl je pokrenuo globalno takmičenje sa XPRIZE i Geneva Science and Diplomacy Anticipator (GESDA) za primenu kvantnog računarstva na izazove u stvarnom svetu.

Kvantni računari koriste kvantnu mehaniku za rešavanje problema koji su jednostavno previše složeni da bi ih mogli izračunati tradicionalni računari, ili čak superkompjuteri.

Foto: Unsplash.com/manueljota

- Klasični superkompjuter bi mogao da pokuša da simulira molekularno ponašanje grubom silom, koristeći svoje brojne procesore da istražuje svaki mogući način na koji bi se svaki deo molekula mogao ponašati. Ali kako prolazi pored najjednostavnijih, najjednostavnijih dostupnih molekula, superkompjuter staje. Ne računar ima radnu memoriju da rukuje svim mogućim permutacijama molekularnog ponašanja korišćenjem bilo koje poznate metode - objašnjava IBM.

- Kvantni algoritmi uzimaju novi pristup ovim vrstama složenih problema – stvarajući višedimenzionalne računarske prostore. Ispostavilo se da je ovo mnogo efikasniji način rešavanja složenih problema poput hemijskih simulacija.

Foto: Unsplash.com/lazycreekimages

Svakih nekoliko meseci možemo čuti o nekom ogromnom novom otkriću ili rekordu u kvantnom računarstvu i o tome kako će to promeniti svet. Ali i pored sve te popularnosti, kvantni računari još uvek nisu toliko primenljivi. U stvari, kompanije još uvek rade na prvom operativnom sistemu za kvantno računarstvo.

- Iako postoji mnogo razloga da budemo optimisti u pogledu potencijala kvantnog računarstva, još uvek smo donekle u mraku u vezi sa punim opsegom toga kako, kada i za koje probleme u stvarnom svetu će se ova tehnologija pokazati kao najtransformativnija - rekao je Gugl. u saopštenju za javnost kojim se najavljuje novi konkurs.

- Nadamo se da će pokretanje ove nagrade pomoći da se rasvetle ova pitanja, podsticanjem zajednice da napreduje i detaljnije predviđa pozitivan uticaj kvantnog računarstva na društvo.

Foto: iflscience/Skrinšot

Takmičenje, koje će trajati 3 godine, traži od takmičara da razviju aplikacije za kvantno računarstvo koje će koristiti društvu. U prvom krugu, od takmičara se jednostavno traži da opišu problem koji pokušavaju da reše i da daju analizu koliko bi vremena bilo potrebno kvantnom računaru koji pokreće njihov algoritam da ga reši.

Iz ove grupe takmičara, do 20 timova će se plasirati u finale i podeliti prvi milion dolara od ukupne nagrade. U sledećem krugu od njih će biti zatraženo da daju dokaze da bi mogli da dođu do ovog odgovora brže (ili tačnije) na kvantnom računaru u odnosu na obične računare, i da navedu kako će proračuni imati pozitivan uticaj na društvo. 3 miliona dolara dobiće 3 najbolja kandidata ili tima, dok će još milion dolara dobiti drugoplasirani.

Više detalja možete pronaći na veb stranici Xprize.

IZVOR: YT / Google Quantum AI

Autor: redportal.rs