Suočava se i sa novčanom kaznom od 5.000 dolara 💸

Žena iz Nigerije se suočava sa do 7 godina zatvora jer je navodno prekršila zakone o sajber kriminalu svoje zemlje objavljivanjem negativne onlajn recenzije za konzervu paradajz pirea.

U septembru prošle godine, 39-godišnja Čioma Okoli otišla je na Fejsbuk da iznese svoje mišljenje o konzervi paradajz pirea koju je nedavno kupila, tvrdeći da sadrži previše šećera i zamolivši svoje prijatelje i pratioce da iskažu svoje mišljenje. Nekako je Okoliin post postao viralan na Metinoj društvenoj mreži, generišući preko 3.000 komentara, uključujući i jedan od osobe koja je tvrdila da je sestra osnivača Erisco Foods Limited, kompanije koja je napravila pire od paradajza u konzervi. Zamolili su Okolija da prestane da lupa proizvod i da samo proba nešto drugo, ali je žena udvostručila svoje tvrdnje, tražeći od osobe da zamoli svog brata da prestane da ubija ljude svojim proizvodom. To ju je na kraju koštalo, pošto je uhapšena samo nekoliko dana kasnije i sada joj preti kazna do sedam godina zatvora.

- Juče sam otišla do paradajza u konzervi koje ću koristiti za pravljenje čorbe, ali nisam videla svoje omiljene, pa sam odlučila da kupim ovaj. Kada sam je otvorila, odlučila sam da je probam! Šećera je previše! Može li bilo ko da mi javi da li ste ranije koristili ovaj paradajz u konzervi jer je ovo čudna situacija - napisala je Čioma Okoli u svojoj originalnoj objavi na Fejsbuku.

Dana 24. septembra, dok je bila u crkvi u Lagosu, Okoli su prišli policajci u civilu i priveli je zbog navodnog podsticanja Erisco Foods Limited, znajući da su navedene informacije lažne prema članu 24 (1) (B) nigerijskog zakona o zabrani sajber kriminala. Držana je u ćeliji koja propušta vodu jedan dan pre nego što je prebačena u glavni grad Nigerije Abudžu gde je puštena uz administrativnu kauciju.

- Nije bilo sedišta, tako da sam izdržala sve do sledećeg dana. Moje noge su bile u vodi (koja je ušla sa krova koji curi). Ponekad sam čučnula da smanjim pritisak na noge. Razmišljala sam o svojoj deci koja su bila kod kuće. Pričala sam sama sa sobom. Molila sam se, bila sam u zbrci - rekla je Čioma Okoli za CNN Africa.

Policija je 5. oktobra 2023. podnela tužbu protiv te žene, a 2 meseca kasnije održano je prvo sudsko ročište. Sudija je izdao zabranu prilaska Okoli bez sudskog naloga, ali trudna majka tvrdi da je policija ipak pronalazila načine da je maltretira, kao kada su u januaru ušli u njen dom i tamo proveli ceo dan.

- Oni su ostali u mojoj zgradi od 6.30 do 17.30. Moja deca tog dana nisu mogla da idu u školu, a mi nismo mogli da izađemo po hranu jer je gas za kuvanje bio završen - rekao je Okoli.

Erisco Foods Limited, kompanija koja proizvodi paradajz pire, takođe je tužila Nigerijku. Protiv nje je podneta tužba od 3 miliona dolara, tvrdeći da joj je loš publicitet izazvao ozbiljne probleme poput gubitka nekoliko dobavljača i više kreditnih linija. I, uprkos pritiscima šire javnosti, osnivač Eriska Erik Umeofija rekao je da bi radije umro nego dozvolio bilo kome da ukalja reputaciju koju je gradio 40 godina.

Čioma Okoli je podnela sopstvene tužbe protiv nigerijske policije i kompanije Erisco Foods Limited, tražeći 361.171 dolara odštete. Njen advokat je opisao njenu borbu kao bitku Davida protiv Golijata.

Zbog izražavanja svog mišljenja na društvenim mrežama, Čioma se sada suočava sa do 7 godina zatvora, novčanom kaznom od 5.000 dolara ili oboje. Ona treba da se pojavi pred sudom 18. aprila zbog izvođenja optužbe.

IZVOR: YT / Arise News

Autor: redportal.rs