Besplatna projekcija filma El Šat – Nacrt za utopiju Ivana Ramljaka 🎬

Muzej afričke umetnosti i u martu predstavlja zanimljiv i bogat program za svoje posetioce 📖.

U četvrtak, 7. marta, u okviru besplatnog programa za starije sugrađane (55+) MAU za sve, svi u MAU biće održana radionica izrade nakita od tekstila i drugih materijala uz uvodno predavanje Nakit kao ukras, lični predmet, oznaka etničkog ili kraljevskog statusa. Ovaj program nastao je sa ciljem podsticaja integracije i aktivnog učešća starijih osoba u programima MAU 🤗.

Foto: redportal.rs/Muzej afričke umetnosti

Još jedan program koji izaziva veliko interesovanje jeste Nedelja u MAU, koji se organizuje za pojedinačne i porodične posete i podrazumeva paralelni program kustoskih vođenja za odrasle i kreativnih radionica za decu uzrasta od 6 do 12 godina. I tokom marta, na programu su stručna vođenja za odrasle kroz taktilnu izložbu Vidi, dodirni, oseti i kreativna radionica Kakva je to riba dvodihalica?. Koristeći različite teksture papira i druge materijale deca će biti u prilici da osmisle i naprave taktilnu sliku sa motivom ribe 🐟. Inspiracija za dečji kreativni rad biće bronzana figura ribe iz zbirke Muzeja prikazana na trenutno aktuelnoj izložbi Vidi, dodirni, oseti i interpretacija odlivena u gipsu, koja verno prenosi formu, reljefne ukrase i omogućuje taktilni doživljaj predmeta. Prijavljivanje na radionice je obavezno putem mejla kontakt@mau.rs.

Foto: redportal.rs/Muzej afričke umetnosti

Foto: redportal.rs/Muzej afričke umetnosti

U petak, 22. mart, u 18 časova biće održana besplatna projekcija filma El Šat – Nacrt za utopiju autora Ivana Ramljaka koji je ujedno biti i gost Muzeja. Nakon projekcije biće održan razgovor sa autorom uz moderiranje Ane Knežević, kustoskinje MAU. Film govori o veoma važnom delu jugoslovenske prošlosti koji je i danas deo kolektivne memorije Dalmacije, a koji pamti evakuaciju i život velikog broja Dalmatinaca u Egiptu tokom Drugog svetskog rata 🎬.

Foto: redportal.rs/MAU/Ustupljena fotografija

Krajem marta u MAU će biti postavljena izložba Otisak vremena koja predstavlja stvaralaštvo Lane Vasiljević i Marije Ćalić, dve savremene umetnice koje kroz istraživanje i preispitivanje sopstvenih sećanja na Afriku stvaraju lične otiske vremena. Muzejska izložba pod nazivom Duhovi Afrike – Ritualna zapadnoafrička umetnost nastavlja svoje putovanje po zemlji i regionu i od 21. marta do 12. aprila 2024. godine gostuje u Centru za kulturu Svilajnac. Autor i kustos izložbe je Aleksandra Prodanović Bojović.

📌 Podsećamo Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta. Stalnu postavku čine značajni primerci pre svega zapadnoafričke umetnosti i ona uključuje odabrane predmete iz zbirke koju su formirali osnivači Muzeja Veda Zagorac i dr Zdravko Pečar.

🤩 Za više informacija i prijave na radionice (prijave su obavezne) posetite SAJT.

Foto: redportal.rs/Arhiva MAU/Vladimir Popović

Autor: redportal.rs