Na prvim parlamentarnim i predsedničkim izborima u RSK Babić ubedljivo pobedio Milana Martića

Bivši predsednik Republike Srpske Krajine Milan Babić rođen je 26. februara 1956. u selu Kukar kod Knina. Po struci je bio stomatolog, fakultet je završio u Beogradu, pa je po povatku u Knin ubrzo postao direktor zdravstvenog centra.

Nakon stvaranja višestranačja u Hrvatskoj Babić se pridružio se Srpskoj demokratskoj stranci kao jedan od osnivača 17. februara 1990. u Kninu.

Nakon održanih izbora Milan Babić kao kandidat SDS-a postaje gradonačelnik Knina. U septembru 1990. organizovan je referendum na kojem su se krajiški Srbi većinom od 99,7% opredelili za „suverenitet i autonomiju“ Srba u Hrvatskoj, i koji je hrvatska vlast proglasila nevažećim.

Već 21. decembra 1990. osnovana je Srpsku autonomnu oblast (SAO) Krajinu, koja je potom 1. aprila 1991. proglasila otcepljenje od Hrvatske i priključenje Srbiji.

Na prvim parlamentarnim i predsedničkim izborima u Republici Srpskoj Krajini Babić je ubedljivo pobedio protivkandidata Milana Martića.

Babić je sa porodicom došao u Beograd uoči Oluje. prvo je živeo u Batajnici, pa je posle na Altini u Ratarskoj ulici podigao novu kuću.

Milan Babić se pojavio na suđenju za ratne zločine Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom kao svedok optužbe, gde je svedočio da je Milošević bio lično umešan u sukob u Hrvatskoj. 

Već 18. novembra 2003. Tribunal je obelodanio i optužnicu protiv njega, tereteći ga za zločine protiv čovečnosti, uključujući i ubistvo stotine Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva u više sela u Krajini od 1. avgusta 1991. do 15. februara 1992. Babić je potom priznao krivicu.

Babić je pronađen mrtav 5. marta 2006. u 18.30 časova, nakon samoubistva u pritvoru Haškog tribunala u Ševeningenu gde je boravio zbog svedočenja protiv Milana Martića, svog naslednika kao predsednika RSK. Sahranjen je na Novom Bežanijskom groblju.

IZVOR: YT / ICTY

Autor: Redportal.rs