Fu Bao, što znači srećno blago, privukla je ogromnu bazu obožavatelja otkako je rođena u julu 2020. u zabavnom parku Everland južno od Seula

Južnokorejski zoološki vrt priredio je u nedelju oproštajnu zabavu za Fu Baoa, prve džinovske pande rođene u zemlji, uoči zakazanog povratka voljene životinje u Kinu.

Fu Bao, što znači srećno blago, privukla je ogromnu bazu obožavatelja otkako je rođena u julu 2020. u zabavnom parku Everland južno od Seula. Panda bi trebalo da se vrati u kinesku provinciju Sečuan sledećeg meseca nakon što je provela mesec dana u karantinu.

Hiljade posetilaca stajalo je u redovima u ranim jutarnjim satima kako bi prisustvovali oproštajnom događaju, a mnogi su rekli da će im nedostajati panda kada ona ode.

- Bio sam mentalno bolestan pre tri godine, ali Fu Bao mi je pomogao da prebrodim to i doneo mi je mnogo utehe - rekao je Kim Min-đi, 31-godišnji posetilac. "Tužno je reći zbogom, ali moramo je pustiti. Voleo bih da ode bezbedno i da će biti srećna."

Jo Ah-hieon, 24, rekla je da je čekala više od četiri sata da vidi Fu Baoa.

- Ovo nam je poslednja šansa, nikad se ne zna kada ćemo je ponovo videti pa sam morala da dođem - rekla je.

Čuvar zoološkog vrta Kang Čer-Von, koji se brine o Fu Baou, rekao je da mu je panda pružila toliko ljubavi i naučila ga mnogo o kritično ugroženim vrstama. Video snimci na mreži, otvaraju novu karticu Kang koja brine o Fu Baou, i njeno prianjanje uz njega, veoma su popularni u Južnoj Koreji.

- Fu Bao je prijatelj koji je igrao mnoge uloge. Ona je bila moje prvo mladunče pande, a srce mi je ispunjeno uspomenama na nju koje nikada neću zaboraviti celog života - rekao je Kang.

Roditelji mladunčeta, 10-godišnja ženka Ai Bao i 11-godišnji mužjak Le Bao, stigli su 2016. iz provincije Sečuan, domovine džinovskih pandi, u okviru kineske "panda diplomatije". Prošlog jula, Ai Bao je rodila u Južnoj Koreji blizance džinovske pande.

Ženke pande mogu da zatrudne samo jednom godišnje u ograničenom periodu, a mladunci imaju veoma male šanse za preživljavanje jer se često rađaju prerano, obično teže od 200 grama.

Autor: redoportal.rs