Studije su uključivale 261 učesnika

Prema novim rezultatima 2 istraživanja psihodelični lekovi mogu dati podsticaj vašem seksualnom životu. Uključujući i rekreativne korisnike i one koji su podvrgnuti psihoterapiji uz pomoć psihodelika za depresiju, istraživanje pokazuje da jedna doza psilocibina, LSD-a ili drugih jedinjenja koja menjaju um, može da pruži koristi u spavaćoj sobi koje traju i do 6 meseci.

Autori studije su pogledali rezultate 2 odvojena istraživanja, od kojih je jedno uključivalo 261 učesnika koji su koristili psihodelike samostalno ili kao deo lečenja. Oni koji su učestvovali u ovoj studiji koristili su supstance uključujući ajahuasku, DMT, magične pečurke i razne druge supstance koje se obično kategorišu kao psihodelične.

Druga anketa je uključila 59 pacijenata sa velikim depresivnim poremećajem koji su bili uključeni u kliničko ispitivanje upoređujući efikasnost psilocibina, psihoaktivnog sastojka u magičnim pečurkama, i escitaloprama, selektivnog inhibitora ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI) koji se obično koristi za lečenje depresije. U obe studije, učesnici su odgovarali na upitnike o seksualnoj funkciji pre psihodeličnog iskustva, kao i 4 nedelje i 6 meseci kasnije.

Upoređujući odgovore date u ovim različitim vremenskim tačkama, istraživači su otkrili da su rekreativci prijavili poboljšanja u svim domenima seksualne funkcije nakon svojih psihodeličnih putovanja.

- Učesnici su pokazali značajna poboljšanja u komunikaciji sa svojim partnerima, povećanu učestalost doživljaja zadovoljstva tokom seksa, kao i povećano zadovoljstvo svojim partnerima i sopstvenim fizičkim izgledom nakon psihodeličnog iskustva. Takođe se činilo da su otvoreniji za isprobavanje novih stvari u svom seksualnom životu i veća je verovatnoća da će seks doživljavati kao duhovno ili sveto iskustvo nakon upotrebe. Ove promene su bile značajne i četiri nedelje i šest meseci nakon iskustva - pišu autori.

Prelazeći na učesnike uključene u studiju depresije, istraživači objašnjavaju da je 30 lečeno psilocibinom, dok je preostalih 29 primalo escitalopram. Još jednom, oni koji su imali psihodelično iskustvo prijavili su trajna poboljšanja u svim seksualnim domenima, dok su oni koji su dobili SSRI pokazali blagi porast zadovoljstva svojim izgledom, ali bez drugih pozitivnih promena.

- Dalje, pacijenti koji su lečeni psilocibinom imali su veću verovatnoću da prijavljuju povećani seksualni interes, aktivnost, uzbuđenje i zadovoljstvo na krajnjoj tački od 6 nedelja od pacijenata koji su lečeni escitalopramom, koji su u proseku prijavili pogoršanje u istim domenima - pišu istraživači.

Značajno je da se samo 13 procenata primalaca psilocibina žalilo na seksualnu disfunkciju nakon psihodeličnog iskustva, u poređenju sa 59 procenata u grupi koja je uzimala escitalopram. Ovo je posebno važno otkriće jer je seksualna disfunkcija uobičajena nuspojava SSRI, i ovi podaci stoga sugerišu da psilocibin može ponuditi povoljnu alternativu za one koji pate od depresije.

- Naši nalazi ukazuju na potencijalne implikacije za stanja koja negativno utiču na seksualno zdravlje, uključujući kliničku depresiju i anksioznost. Ovo je posebno značajno s obzirom na to da seksualna disfunkcija, često izazvana antidepresivima, često dovodi do toga da ljudi prestanu ove lekove i kasnije recidiv - objasnio je autor studije Tomasso Barba u izjavi.

Studija je objavljena u časopisu Scientific Reports.

Autor: redportal.rs