CIA pomogla da se obuči nova generacija ukrajinskih špijuna koja je radila u Rusiji, Evropi, Kubi i mestima gde Rusi imaju veliko prisustvo

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) održava 12 tajnih baza u Ukrajini duž granice sa Rusijom, preneo je Njujork tajms, navodeći da se ta tvrdnja bazira na više od 200 intervjua sa sadašnjim i bivšim zvaničnicima u Ukrajini, SAD i Evropi.

Prema navodima, Ukrajinci su se pre rata dokazali Amerkancima, prikupljanjem presretnutih podataka koji su, kako se ističe, pomogli da se dokaže ruska umešanost u obaranje aviona Malezija erlajnsa 2014. godine.

Ukrajinci su takođe pomogli Amerikancima da procesuiraju ruske agente koji su se navodno mešali u Predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Oko 2016. godine, CIA je počela da obučava elitne ukrajinske snage, Jedinicu 2245, koja je zaplenila ruske dronove i komunikacionu opremu tako da tehničari CIA mogu da ih rastave i probiju Moskvine sisteme za šifrovanje.

Prema Njujork tajmsu, jedan od zvaničnika iz te jedinice je na čelu vojne obaveštajne službe – Kirilo Budanov. CIA je takođe pomogla da se obuči nova generacija ukrajinskih špijuna koja je radila u Rusiji, Evropi, Kubi i mestima gde Rusi imaju veliko prisustvo.

Njujork tajms dodaje da detalji partnerstva između ukrajinskih i američkih obaveštajnih agencija su strogo čuvani deceniju.

- Sada su ove obaveštajne mreže važnije nego ikada, u vreme kada je Rusija u ofanzivi, a Ukrajina se više oslanja na sabotažu i dalekometne udare projektilima koje zahtevaju špijune iza neprijateljskih linija. I oni su u velikom riziku. Ukoliko republikanci u Kongresu okončaju vojnu pomoć Kijevu, CIA će možda morati da smanji aktivnosti - piše u tekstu Njujork tajmsa.

U pokušaju da ubedi ukrajinske lidere, Vilijam Berns, direktor CIA, tajno je posetio Ukrajinu u četvrtak, što mu je bila 10. poseta od početka ruskog napada.

Njujork tajms dalje navodi da je partnerstvo CIA i Obaveštajne službe Ukrajine (DIU) počela u februaru 2014. godine, kada je bivši predsednik Viktor Janukovič prebegao u Rusiju. Ovu saradnju predložio je Valentin Nalivajčenko, koji je postao šef Bezbednosne službe Ukrajine (SSU).

Zakoni u SAD zabranjuju obaveštajnim agencijama da pruže Ukrajini bilo kakvu podršku za koju bi se moglo očekivati da ima "smrtonosne posledice". Međutim, crvene linije nikada nisu bile jasno definisane, što je stvaralo stalnu napetost u partnerskom odnosu.

U Kijevu, Nalivajčenko je izabrao dugogodišnjeg pomoćnika, generala Valerija Kontratijuka, šefa DIU, i oni su stvorili novu paravojnu jedinicu koja je raspoređena iza ruskih linija da sprovodi operacije i sakuplja podatke, do kojih CIA i MI6 nisu mogli da dođu.

Nakon incidenta koji se dogodio kada je Budanovljeva grupa ušla na Krim 2016. godine, Amerikanci su bili veoma ljuti i zapretili su da će okončati program (saradnje). Nakon toga, tadašnji šef CIA Džon Brenan, pozvao je generala Kondratjuka da naglasi gde su crvene linije. General je bio uznemiren.

- Ovo je naš rat, mi moramo da se borimo - odgovorio je general, prema rečima njegovog kolege.

Njujork tajms navodi da je reakcija Vašingtona koštala Kondratjuka njegovog posla.

Njujork tajms dodaje da su tokom mandata predsednika Donalda Trampa, CIA i DIU proširile saradnju kako bi uključile specijalizovane programe za obuku i izgradnju dodatnih tajnih baza.

Dodaje se da je odnos bio tako uspešan da je CIA želela da primeni takvu relaciju i sa ostalim evropskim obaveštajnim službama koje dele zajedničke interese u suprotstavljanju Rusiji.

Šef "ruske kuće", odeljenja CIA koja u inostranstvu nadgleda operacije protiv Rusije, organizivala je tajni sastanak u Hagu. Predstavnici CIA, britanskog MI6, DIU, holandske službe i ostalih agencija složile su se da sastave podatke koje imaju o Rusiji. Kao rezultat, stvorila se tajna koalicija protiv Rusije, a Ukrajinci su bili važni članovi.

Počevši od novembra 2021. godine, CIA i MI6 su poslale poruke ukrajinskim kolegama da se Rusija priprema za kopneni napad, kako bi svrgnula ukrajinsku vladu i postavila svoje ljude u Kijevu, koje bi radile po nalogu Kremlja.

Obaveštajni podaci su izlistali imena ukrajinskih zvaničnika, koji su Rusi, navodno, planirali da ubiju ili zarobe, kao i Ukrajince za koje su se u Kremlju nadali da će ih postaviti na vlast.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i neki njegovi glavni savetnici "delovali su nezainteresovano", čak i nakon što je direktor CIA Berns putovao u Kijev u januaru 2022. godine da ih obavesti.

Kako se približavao ruski napad, zvaničnici CIA i MI6 su posetili Kijev i susreli se sa ukrajinskim kolegama. Jedan od zvaničnika MI6 se rasplakao pred Ukrajincima, plašeći se da će Rusi da ih ubiju, navodi Njujork tajms.

U to vreme, "stare prepreke su pale, a Bajdenova Bela kuća dozvolila je špijunskim agencijama da pruže više obaveštajnih podataka za smrtonosne operacije proptiv ruskih snaga na ukrajinskom tlu", piše u članku njujorškog lista.

Članak takođe citira visokog ukrajinskog zvaničnika koji je rekao da je u najmanje jednom slučaju CIA podelila podatke sa Ukrajinom, koje su pomogle da se spreči zavera protiv Zelenskog.

Kasnije su neki oficiri CIA poslati u ukrajinske baze. Oni su pregledali liste potencijalnih ruskih meta koje su Ukrajinci spremali da gađaju, upoređujući informacije Ukrajinaca sa američkim, kako bi potvrdile njihovu preciznost. Nedavno je, međutim, došlo do kašnjenja u odobravanju američkog paketa pomoći, pa su ukrajinski obaveštajci pitali američke kolege da li će SAD da ih napusti.

Govoreći o poseti Bernsa Kijevu prošle nedelje, portparol CIA je rekao da je demonstrirana čvrsta posvećenost SAD Ukrajini i da je poseta još jedan jak signal da će se američka posvećenost nastaviti.

Autor: redportal.rs