Evo odgovora stručnjaka 👇

Ponekad napravimo zalihe krompira, ali uz najbolju volju ne uspemo da ga potrošimo, a on počne da klija ili se smežurao. Da li ga je bezbedno jesti takvog? 🤔

Prema stručnjacima sa Univerziteta u Ilinoisu, bolje je biti oprezan i odbaciti smežurane krompire. Kod dužeg skladištenja, pogotovo ako uslovi skladištenja nisu idealni, na primer, na toplom mestu, krompir počinje da gubi vlagu. Ovaj gubitak vlage dovodi do toga da koža postaje opuštena i naborana. 🥔

- U toplim uslovima krompir može da počne da klija, što je način na koji krompir pokušava da raste i razmnožava se. Iako je to prirodan proces, jasan je pokazatelj da krompir nije u svom najboljem stanju za konzumaciju - tvrde stručnjaci, kako piše Index.hr, prenosi 021.rs.

Konzumacija takvog krompira predstavlja zdravstveni rizik, napominju stručnjaci. Ističu da su vidljivi znakovi propadanja, poput skupljanja i klijanja, znakovi razvoja solanina, prirodnog toksina koji ga proizvodi.

Prema Healthlineu, solanin u malim količinama obično ne utiče na ljude, ali njegova koncentracija može značajno porasti u krompiru koji propada ili klija, što dovodi do rizika od trovanja solaninom. Simptomi mogu varirati od gastrointestinalnih tegoba do težih reakcija, uključujući probleme sa srcem i nervnim sistemom, u zavisnosti od unete količine.

Foto: Unsplash.com/Mads Eneqvist

Autor: 021.rs